Bizonytalan, hogy megtalálták-e az iráni elnök helikopterét

HírKlikk 2024. május 20. 06:00 2024. máj. 20. 06:00

A gépen kormánytagok is voltak. A kutatás közben eltűnt három mentőosztagos is.

Egy jelentés szerint megtalálták Ebrahim Raiszi iráni helikopterét, de az elnök hogylétéről még nincs biztos hír – írja az Euronews. Az éjszaka kiküldött mentőhelikopter nem tudott leszállni a baleset vélelmezett helyszínén. Az Iráni Vörös Félhold Társaság (IRCS) elnöke megerősítette, hogy a mentő- és kutatócsoportok azonosították Ebrahim Raisi elnök lezuhant helikopterét. A mentők elérték a roncsokat.

Frissítés: Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap – közölte a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn. A hírt az alelnök, Mohszen Manszúri is megerősítette az X-en.

Irán kérésére az Európai Unió aktiválja a Copernicus térképészeti szolgálatot, tekintettel az elnököt ért balesetre. 

Az előzmények

A jármű Irán észak-nyugati körzetében tűnt el a radarról, az iráni hivatalos források szerint. A több forrású híradásokban egyelőre még csak utalás sincs arra, hogy géphiba, időjárási anomália vagy szabotázs történt-e.  

Közben ezrek imádkoznak az elnök megmeneküléséért.

Amit eddig tudunk: a gépen Hossein Amir Abdullahian iráni külügyminiszter is utazott.

Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott Ali Khamenei ajatollah, vallási vezető irodájában, de továbbiakat nem közöltek. A hatóságok előre közölték, hogy biztonsági okokból egyes információkat vissza fognak tartani. 

A jelentések "kemény ütközésről" illetve kényszerleszállásról szólnak. A konvoj másik két helikoptere sértetlenül leszállt.

Az IRNA állami hírügynökség közölt felvételeket az X-en a mentőalakulatokról, melyeket drónok is segítenek. A kutatást nehezíti, hogy a körzetben alig 5 méter a látótávolság, és kemény eső is zuhog. 

Az IRNA hírügynökség jelentése szerint 16 mentőcsoportot küldtek a helyszínre. Az elnök helikoptere Pir Dawood körzetben tűnt el, egy nehezen járható erdőkkel borított térségben. Az Iráni Vörös Félhold vezetője a Fars hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy 40 katasztrófaelhárítási csoport keresi Raiszi helikopterét.

Az elnök Azerbajdzsánból tartott hazafelé

Raiszi tegnap Bakuban tárgyalt Ilham Alijev azeri elnökkel.

A két elnök az egynapos északnyugat-iráni látogatása során hivatalosan is megnyitotta a Qiz Qalasi gátat, amely a régió legnagyobb és legjelentősebb határvízi projektje, és évente 2 milliárd köbméter vizet szabályoz.

A projekttől azt várják, hogy fellendíti a gazdasági és mezőgazdasági fejlődést a régióban, előmozdítja a turizmust, és biztosítja Irán vízjogait a határ menti forrásokból, ami évtizedes vita tárgya.

A két kormányzat viszonya hagyományosan rossz, mivel Teherán belső ellenségként kezeli az Iránban élő 13 milliós azeri kisebbséget, melyet rendre a terrorizmus támogatásával és Izrael-barátsággal vádol.

Jegyzet

Raiszi esetleges halála nem változtatná meg Irán politikai menetrendjét, de megzavarná az utódlási politikát, mivel az elnök számít Khamenei legesélyesebb utódjának, mint a bürokratikus tapasztalatai alapján legképzettebb személy. Ideológiailag ő áll a legközelebb Khameneihez, amióta az 1989-ben átvette a legfelsőbb papi posztot. 

Az iráni alkotmány 131. cikke szerint az elnök halála vagy cselekvőképtelenné válása esetén az új választásokig az első alelnök, jelenleg Mohammad Mokhber lépne előre. Mokhber a hatalmas gazdasági konszern, az EIKO korábbi vezetője, aki szintén megbízható Khamenei hívőnek számít, de személyes politikai súlya az iráni társadalomban csekély.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom