Bodnár Zoltán: a tao-rendszert meg kell szüntetni, a helyét sóval kell behinteni

Budai Balázs 2020. június 16. 20:18 2020. jún. 16. 20:18

„Minden civilizált és demokratikus, alkotmányos rendszerben elfogadhatatlan” – nyilatkozta a tao-rendszerről Bodnár Zoltán, jogász és bankár, a Magyar Export-Import Bank volt vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke. A Hírklikknek adott interjújában elmondta, miként látja a magyar társasági adórendszert és miért törölné el teljesen. Arról is beszélt, hogy az Európai Unió miért nem tesz semmit a rendszer ellen.

„A tao-ról a leghatározottabb véleményem, hogy azt be kell szántani, meg kell szüntetni és a helyét sóval kell behinteni” – kezdte a beszélgetést Bodnár Zoltán. Elmondta, hogy azért gondolja így, mert a tao összege közpénz, aminek az államháztartás költségvetésébe kellene bekerülni. „Az, hogy az adóalanyok jelentős mértékű adóösszegről maguk határozzanak, hogy mire költik, teljesen kizárt. Az minden civilizált és demokratikus alkotmányos rendszerben elfogadhatatlan.”

Hozzátette, hogy „az nem úgy van, hogy Csányi Sándor, vagy Hernádi Zsolt eldönti, hogy a MOL által fizetendő társasági adóból ennyit vagy annyit, ide vagy oda fizet, mert nem az ők kompetenciájuk határozni, hogy az állam mire költi ezt a pénzt” – majd nyomatékosította: ez az országgyűlés feladata lenne.

Bodnár Zoltán szerint, ráadásul van egy inkonzisztens része is ennek a rendszernek. „Miközben a sportban, a látványsportokban mindenki oda utal, ahova akar, addig a kultúrában nem, mert a kultúrában egy nagy központi „biszbaszban” összegyűlik és akkor majd valamilyen grémium, ami megint csak központilag vezényelt, majd szétosztja, tehát teljesen inkonzisztens a rendszer saját magával szemben is” – elemezte a bankár, ráadásul úgy gondolja, hogy ez az egész rendszer alkotmányellenes, mert a parlament a népszuverenitásból eredő jogát átruházza magánszemélyekre vagy azok testületeire.

Úgy gondolja, az sem lenne jó megoldás, ha nem csak a látványsportok, hanem az oktatási vagy egészségügyi szféra is szabadon kaphatna tao-pénzeket, mert az alkotmányellenesség így is fennmaradna.

Bodnár arra kérdésre, hogy az Európai Unió, miért nem tesz a rendszer ellen, úgy válaszolt, hogy az EU azért nem tesz semmit, mert egyes adók esetében, mint például a társasági adó, nem rendelkezik szabályozási jogosultsággal. „Ez elég erős ok arra, hogy az unió miért nem foglalkozik vele” – jelentette ki a jogász.

Szerinte egyetlen megoldás van, mégpedig az, ha az egész tao-rendszert eltörlik.