Borkai rúdja nem áll kifelé a Fideszből

Föld S. Péter 2019. október 9. 15:44 2019. okt. 9. 15:44

A legvégén Orbán Viktor is beszállt a kampányba, előbb Miskolcra ment, majd Gödöllőre. Lényegében mindkét helyen ugyanazt a műsort adta elő: azt mondta, hogy csak annak ad pénzt, aki a jó oldalon áll. Vagyis, nem a kormány, vagy az állam, hanem ő adja a pénzt, de csak annak, aki megérdemli. Borkai Zsolt győri polgármester ügyéről nem mondott semmit, de nem is vártuk, hogy megszólaljon, a Fidesz örök és megbonthatatlan vezére a Párt számára kínos ügyeket alacsonyabb szintre szokta szignálni. A Borkai-ügy kezelését például Novák Katalin családügyi államtitkárra bízta.

Novák államtitkár igyekezett is megfelelni a rá lőcsölt feladatnak, s amikor az Index újságírója Jászberényben Borkai családapa szexvideójáról kérdezte, Novák államtitkár azt válaszolta, hogy a Fidesz egy nagy párt, sok tagja van, ezért vannak olyanok, akik elbotlanak, hibáznak.

Vagyis, ami a luxusjachton történt, meg ami a városban éveken át, hogy milliókat – Az ördög ügyvédje szerint milliárdokat – szedtek ki a közösből, az Novák Katalin szerint botlás. Persze, lehet, hogy az államtitkár asszonynak van igaza, tanult ember, ő tudja, hogy mitől döglik a légy, s nem kizárt, hogy mi, tanulatlan tömegek vagyunk elmaradva néhány brosúrával.

Amúgy, ha jobban belegondolunk, az ilyen botlásokat úgy lehet elkerülni, ha jobban odafigyelünk arra, amit csinálunk. Biztos mindegyikünkkel előfordult már, hogy nem volt eléggé körültekintő, és egyszerre csak egy luxusjachton találta magát, befolyásos ügyvéd barátja, valamint egy igen szemrevaló, hiányos öltözetű nőnemű ikerpár társaságában. Ha az ember minden apró részletre odafigyel, akkor ezektől a váratlan kellemetlenségektől, amelyeket botlásnak, vagy hibának is nevezhetünk, megkímélheti magát.

Azért is érdemes elővigyázatosnak lenni, mert akkor még véletlenül sem fordulhat elő, hogy véletlenül felvásárolunk egy nagyobb földterületet, amelyről utóbb kiderül, hogy az Audi is épp ott szeretne gyárat építeni, ezért számára az általunk vigyázatlanul megvásárolt föld sokkal többet ér, mint amennyiért mi vettük. Ily módon még az is előfordulhat, hogy önhibánkon kívül jelentős, hozzávetőlegesen több százmilliós haszonra teszünk szert. Ez is egy botlás, de egy kis odafigyeléssel persze elkerülhető.

Mint ahogy az sem szükségszerű, hogy az ember gyerekének a már említett ügyvéd vállalkozása rögtön érettségi után havi egymillió forintos fizetést biztosítson. Vannak ugyanis olyan helyek, ahol az ilyet korrupciónak nevezik, s mint ilyet, szigorúan büntetik. Szerencsére, Novák Katalin szerint legalábbis, Borkai Zsolt esetében mindössze botlásról volt szó, és semmi sem indokolja, hogy ezért a kis figyelmetlenségért Borkai polgármestert kizárják a Fideszből.

Ebben speciel igaza van Novák Katalinnak: eszébe ne jusson bárkinek Bokai kizárását kezdeményezni. A Fidesz ugyanis olyan párt, ahol a Borkaihoz hasonló, időnként egy nőnemű ikerpár altestébe belebotló káderek előtt nyitva áll az érvényesülés lehetősége.