Borrell: a tálibok miatt kevesebb menekült jöhet, mint a szíriai háború tetőpontján

HírKlikk 2021. szeptember 14. 19:50 2021. szept. 14. 19:50

Oda kell figyelni az afganisztáni események következményeire, mert nyilvánvaló, hogy a tálibok hatalomra jutása sokakat elvándorlásra késztet, mindazonáltal az Európai Unió nem számít akkora embertömegek érkezésére, mint a szíriai háború tetőpontján – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi-, és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban, kedden.

Josep Borrell, az Európai Parlament plenáris ülésén az afganisztáni humanitárius és biztonsági helyzetről folytatott vitán közölte: amellett, hogy a tálib hatalomátvétellel számítani kell a terrorizmus veszélyének növekedésére, az Európai Uniónak fokoznia kell a szervezett bűnözés, az ember- és drogcsempészet elleni küzdelmet.

Az EU emellett erősíteni kívánja az uniós tartózkodásra nem jogosult bevándorlók áthelyezésének rendszerét, annak érdekében, hogy ha a tálibok hozzájárulása esetén az emberek elindulnak az országból, le lehessen telepíteni őket – közölte.

A főképviselő hangsúlyozta: az afgán válság nem ért véget, az uniós állampolgárok és afgán segítőik kimenekítésének folytatására kell összpontosítani, illetve arra, hogy miként viszonyuljon az EU az új afgán kormányhoz, amelynek tagjai között nemzetközi körözés vagy szankciók alatt állók is helyet kaptak.

„Segíteni kell, hogy mindenki, aki veszélyben érzi magát, elhagyhassa az országot. Ennek érdekében nincs más lehetőség, mint tárgyalni a tálibokkal" – fogalmazott.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárgyalás megkezdéséhez bizonyos elvárásoknak kell teljesülniük, amelyek között szerepel, hogy Afganisztán nem lehet más országok ellen irányuló terrortámadások melegágya, az emberi jogok, köztük a nők jogainak, valamint a jogállamiság és a média szabadságának biztosítása, illetve a humanitárius segélyekhez történő hozzáférés szavatolása. Az EU kapcsolatot keres a tálibokkal, diplomáciai képviselete továbbra is nyitva van Kabulban – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Gál Kinga fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy az illegális migrációt Európától minél távolabb kell megállítani. Az afganisztáni kudarc mellett újabb komoly kudarc elkerülése a tét, mégpedig az, hogy ne ismétlődhessen meg a 2015-ös migránsválság – szögezte le.

„Vigyük helybe a humanitárius segítséget, ahelyett, hogy felelőtlenül, illúziókat keltve szorgalmazzuk afgánok millióinál az országuk elhagyását, migránsként történő szétosztásukat – fogalmazott. Hozzátette: ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén nagy az esélye, hogy tömegesen indulnak meg olyanok is Európa irányába, akik nem felelnek meg a biztonsági feltételeknek. Ez egész Európa számára biztonsági kockázat lenne, és még a korábbi migrációs válságnál is nagyobb krízishez vezetne – jelentette ki.

Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő a vita során elmondott felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy a tálibok hatalomátvétele nagy léptékű humanitárius válság lehetőségét hordozza magában. Kijelentette: felelőtlenség a helyben történő segítségnyújtás helyett a kontroll nélküli európai befogadással hitegetni a rászorulókat. Az unió fellépésének a helyi lakosok érdekeit és a stabilizálódást kell szolgálnia – mondta.

„Elsődleges szempontnak kell lennie, hogy saját lakóhelyükön vagy a régión belül, a szomszédos országokban segítsük a rászorulókat" – fogalmazott Hölvényi György.

Az EU-nak józanságra, kapacitásainak és képességeinek megfelelő válaszlépésekre van szüksége. Csakis így kerülhető el, hogy megismétlődjenek a 2015-ös események – tette hozzá a KDNP EP-képviselője.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy a nemzetközi koalíció afganisztáni jelenlétének húsz éve alatt nem sikerült szerepet vállalni a demokratikus társadalom létrehozásában, nem sikerült elérni a terroristák elleni hatékony fellépést. Ennek oka véleménye szerint az, hogy a Nyugat nem volt képes megérteni Afganisztán összetett valóságát.

„Ilyen mértékű kudarc után miként lenne elvárható Afganisztánban vagy másutt, hogy bárki áldozatot hozzon a demokráciáért és a szabadságért?" – kérdezte. Hozzátette: egy decentralizált, etnikai és törzsi alapú társadalomban egy központi hatalom kudarcra van ítélve.

A humanitárius helyzet kezelése és a szomszédos országok megsegítése mellett „a legfontosabb feladatunk az, hogy globálisan védjük meg a nyugati értékeket" – tette hozzá a képviselő.

Forrás: MTI