Botrány az Operaházban: sok a fertőzött, de nem állítják le a próbákat

HírKlikk 2020. november 26. 20:40 2020. nov. 26. 20:40

A koronavírus terjedése miatt a zenekari, énekkari próbák azonnali leállítását követelik a dolgozók az Operaház vezetőségétől.

A balettkar próbáit már egy hete le kellett állítani, miután a berendelt táncosok közül 29 beteget jelentett, 90 százalékuk covidos vagy koronavírusos fertőzött kontaktja lett. A képzelt beteg című darabhoz öt-hat órás zenekari próbákat tartanak, ebben a darabban XIV. Lajost maga a főigazgató Ókovács Szilveszter játssza, aki nemrégiben azzal biztatta a közönséget, a zene erejével fogják legyőzni a vírust.

„Rémisztő a helyzet. Jelenleg a Veszedelmes éden főpróbahetében tartunk, reggel 8-tól este 7-ig folyamatosan dolgozik a stáb a Bánffy-teremben, mintha nem is venné senki tudomásul, hogy közben emberek százai halnak meg naponta" – írta egy hete Ókovács Szilveszternek a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete a próbák és a színpadi tevékenységek azonnali leállítását követelve a Dalszínház főigazgatójától.

A Veszedelmes éden sokszereplős darab, fellép benne a balettegyüttes, énekes szólisták, és mivel műszakilag igen bonyolult, egyidejűleg legalább 20-25 műszaki munkatárs tartózkodik a színpadi takarásban, három-négy ügyelővel, játékmesterrel – próbánként egy légtérben legalább 50 fő végzett munkát több mint tíz napon át. Az érdekvédők becslése szerint az Operaház kőbányai Eiffel Műhelyházában olyannyira nagyüzem volt, hogy a múlt héten legalább 250-300-an dolgoztak egy műszakban – írja a MagyarNarancs.

A szigorúbb járványügyi intézkedéseket elrendelő november 11-i kormányrendelet után Ókovács Szilveszter nem állította le az összes próbát. A lap birtokába került főigazgatói utasítás szerint a kormányrendeletnek megfelelően, a közönség jelenlétében tartott előadásokat, nyilvános próbákat és rendezvényeket iktatta ki. Az online térben tartott élő közvetítéses előadásokat és azok próbáit, illetve más előadások próbáit viszont továbbra is megtartják az Operában. Erről Ókovács Szilveszter döntött, aki korábban maga is átesett egy koronavírus-fertőzésen.