Botrány Baján: tömegesen várakoztatták a hidegben az oltásra beidézett időseket

Harkai Péter 2021. február 22. 07:16 2021. feb. 22. 07:16

Miközben a kormány egymilliárdot tol azt erdélyi jégkorong alapítványnak kardiológiai fejlesztésre(?!) és több ezer Covid-tesztet ajándékoz a kárpátaljai EBESZ-megfigyelőknek, Baján szombaton több száz, oltásra idézett idős ember torlódott össze a kaotikus szervezés miatt a fagypont körüli időben.

A hétvégén nyilvánosságra került kormányhatározat szerint a miniszterelnök utasította a külügyminisztert, az Emmi vezetőjét és a belügyminisztert, hogy gondoskodjanak 2500 Covid19 vírusfertőzés kimutatását szolgáló Standard Q COVID-19 típusú antigén gyorsteszt adományozásáról és szállításáról. Az adomány címzettje az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Ukrajnai Különleges Megfigyelői Missziója. 

Ugyanekkor arról is döntött Orbán Viktor, hogy újabb milliárdos utalás érkezzen a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítványon keresztül a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára.

A jégkorong-akadémia legutóbb egy éve kapott 640 millió forintot orvosi és módszertani központjának megépítésére, amit a környéki Csíkkarcfalván született Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke üdvözölt hálásan. A napokban pedig maga Potápi Árpád János avatta a marosszentgyörgyi sátortetős fedett jégpályát, amit szintén a Mens Sana Alapítvány építtetett a magyar kormány 264 millió forintos támogatásából. Itt Tánczos Barna romániai környezetvédelmi vízügyi és erdészeti miniszter, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnökeként mondott köszönetet.

De bőven jut a milliárdokból egzotikusabb területekre is. Vietnámban például egy kórházat és egy magyar művelődési központot, Kenyában két kórházat épít a kormány 3 milliárd forintért, valamint fejleszti az ottani élelmiszer-feldolgozást 1,5 milliárd forintért.

2018-ban 88 milliárd forintot kapott a központi költségvetésből a főként a határon túli támogatások elosztásáért felelős Bethlen Gábor Alap, illetve kezelője, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA). Ez az összeg 2019-ben már 90,2 milliárdra hízott. 

Mindeközben a hazai járványügyi ellátás több vidéki városban is káoszba torkollt a hétvégén. Ugyanazon a napon, amikor a határon túli jégkorong-akadémia milliárdos támogatásáról döntött a miniszterelnök, a határon belül, Cegléden, nyolcvanon túli, oltásra beidézett érintetteket várakoztattak a szabad ég alatt.  A közösségi médiában megjelent helyszíni beszámoló szerint pénteken reggel kilenckor körülbelül 100 első, illetve második védőoltásra Ceglédről, Albertirsáról és Nagykőrösről érkezett nyolcvan év fölötti ember toporgott a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház oltóközpontja rokkantfeljáró nélküli, lépcsős bejárata előtt.  A beszámoló szerint plusz két fokban „vártak a bebocsátásra./.../ A zúgolódó népeket egy katona páros sorba állította, mint az óvodásokat.”

Hasonlóan méltatlan és kaotikus állapot állt elő Baján is, szombaton reggel s délelőtt. Itt már több száz, szintén nyolcvan éves korosztályú idős ember várt a védőoltásra a szabad ég alatt, egy rosszul sikerült szervezés következményeként. A Bácskai Horizont nevű helyi blog beszámolója szerint szombat délelőtt a kórház diagnosztikai épülete előtt – mindenféle egészségügyi szabályokat mellőzve – több száz idős ember zsúfolódott össze a szűk bejáratnál, hogy bejuthasson az épületbe. 

Többen tolókocsival, egy vagy két mankóval érkeztek. Negyed tízkor még a 8 órára berendeltek egy része is kint várt a sorára. Mint írták, „a belépés után mindenki adminisztráción esett át. Az épületben összetolt asztalok mögött hét kórházi dolgozó végezte a papírmunkát. Az elsőnél kellett kezdeni, és sorban továbbhaladni. A baj az, hogy ott sem volt fél méternél nagyobb a távolság a várakozók között.”

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az egy hete, az erdélyi Marosszentgyörgyön 264 millió magyar adóforintból felépült sátortetős jégpálya átadásán kijelentette: a magyar kormány azért ad sportlétesítményekre pénzt, mert nemzetben és egységes Kárpát-medencében gondolkozik. E nemes elképzelés megvalósítását néha nem ártana a határon belül elkezdeni.