Bővítette a kivégzési módozatokat a Trump-adminisztráció

HírKlikk 2020. november 28. 21:01 2020. nov. 28. 21:01

Míg Joe Biden megválasztott elnök ellenzi, és be is tiltaná a halálbüntetést, a Trump-adminisztáció még karácsonyi ajándékként bővítette annak módozatait.

Csendben módosította a halálos ítéletek végrehajtásának szabályait az amerikai igazságügyi minisztérium írta meg az Associated Press (AP) hírügynökségre hivatkozva a hvg.hu.

Ráadásul az új rendelet hatálybalépését sikerült karácsonyra időzíteni. Így a jövőben már nem csak méreginjekcióval végezhetik ki a halálraítélteket, hanem többek között mérgesgázzal vagy sortűzzel is.

A pénteken megjelent új szabályok alapján, ugyanis az amerikai kormány jogosult lesz az adott államban érvényes kivégzési módszereket is használni (a méreginjekción kívül), ezek tárháza pedig meglehetősen széles: egy sor szövetségi államban áramütéssel (villamosszékben), nitrogén gázzal, sortűzzel vagy akasztással is ki lehet végezni a halálsoron lévő elítélteket.

Az AP szerint ugyanakkor az még nem világos, hogy a december 24-én életbe lépő szabályt miként fogják érvényre juttatni. Az igazságügy öt kivégzést tervezett be az amerikai elnökváltás időszakára, ebből kettőt még biztosan méreginjekcióval hajtanak végre, de a januárra tervezett három ítélet végrehajtásának módja egyelőre kétséges.