Brazíliában képzik a Magyar Honvédség új repülőjének pilótáit, személyzetét

HírKlikk 2024. szeptember 25. 04:45 2024. szept. 25. 04:45

Szeptember 5-én landolt a kecskeméti repülőbázison az első, magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép. Az első Embraer KC-390 Millennium érkezése mérföldkő a Magyar Honvédség számára.

A Magyar Honvédség új gépéről beszélgetett Vogyerák Anikó Popelyák Péter alezredessel és Kiss Jenő őrnaggyal a Spirit FM Katonadolog című műsorában.

A repülőgép összetettsége azt is lehetővé teszi, hogy rengeteg feladatot ellásson. A repülőgép alapból 80 felszerelt katonát, 64 ejtőernyőst, illetve hordágyon 70 sebesültet tud szállítani, valamint légi utántöltési feladatokra is alkalmas, ez pedig egy teljesen új képesség lesz a Magyar Honvédségben.

„Ezáltal a már meglévő JAS-39 Gripen vadászgépeinket saját magunk tudjuk majd légi utántölteni. Ez egy akkora képességugrás lesz, ami teljesen kibővíti a lehetőségeit mind a szállítórepülőknek, hiszen maga a repülőgép is légi után tölthető, akár a saját másik repülőgép által, vagy pedig a vadászgépeknek a hatótávolságát, illetve a járőrözési idejét tudjuk megnövelni” – mondta a képességugrásról Popelyák Péter alezredes, a MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár felderítő főnöke.

A KC 390-es szállító repülőgép egy impozáns repülőgép, 32 méter hosszú, 35 méter szárnyfesztávolságú és 12 méter a legmagasabb pontja.

„Minden egyes személynek, aki légijármű személyzet, speciális képzésre van szüksége, a pilótáknak típus-átképzésre van szükségeük. Nekik kint Brazíliában folyik ez a típus-átképzés, ők ott tanulják meg ennek a repülőgépnek a vezetését. Ez földi előkészítésből, illetve a szimulátoros képzésből áll, és a valós repülést pedig már itthon, a saját repülőgépükön fogják végrehajtani az oktatók felügyeletével. A rakodásvezetők szintén kint Brazíliában kapnak képzést, és utána szintén egy oktató felügyeletével végzik majd itthon a munkájukat, illetve a légi utántöltő képességnek a megvalósulásakor a fedélzeti rendszerkezelők is részt vesznek majd egy képzésen” – mondta a felkészülésről Kiss Jenő, őrnagy, a MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, Repülőműszaki Zászlóalj szolgálatvezető mérnöke.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom