Brutális a hiány az ország költségvetésében

HírKlikk 2020. augusztus 7. 18:08 2020. aug. 7. 18:08

Júliusban az államháztartás 328 milliárd forintos hiánnyal zárt, így a hét havi hiány elérte a 2165 milliárd forintot, amely minden idők legnagyobb deficitszáma – írja a Népszava.

2020 első hét hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2165 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1841,4 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 336,3 milliárd forintos hiányt értek el – közölte a Pénzügyminisztérium. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 352,7 milliárd forintot tett ki.

A tárca közleménye szerint, bár a gazdasági kilábalás már megkezdődött, a veszélyhelyzet utáni újraindítás a költségvetésből továbbra is komoly forrásokat igényel. A kormány szándéka az, hogy minden segítséget megadjon a magyar vállalkozásoknak, és annyi munkahelyet teremtsen, ahányat a járvány megszüntet – vagyis a kormány szerint, ezért szállt el a hiány. Az vitathatatlan, hogy az egészségügyi, a járvány elleni védekezési kiadásokra és a gazdaság újraindítására mintegy ezer milliárdot költöttek el az első hét hónapban, ám a pénz egy része olyan helyekre került, amelyeknek semmi közük a járvány elleni védekezéshez. Több száz milliárd forint jutott a baráti oligarcháknak a turizmusban, a Budapest- Belgrád vasútvonal építésre, vagy épp egyházi és sportberuházásokra.

2020 júliusában nem érkezett uniós bevétel a költségvetésbe, így a 2020. évi első hét havi bevétel összesen 489,5 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor a 2020. évi, július végi uniós kiadások megközelítették az 1274,9 milliárd forintot – vagyis ezek kifizetése is a hiányt növelte. Igaz, ezzel is fűti a gazdaságot a kormány. A járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat – így a szükséges eszközök beszerezésére kiadott több mint 520 milliárd forintot – és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi. Emellett a hazai kiadások közül 2020. július végéig kiemelendők a kiemelt közúti projektekre (140 milliárd forint), valamint a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (123,1 milliárd forint) fordított források.

Ezeken kívül, a turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (81 milliárd forint), a közúthálózat fenntartására és működtetésére (68,4 milliárd forint) kiadott források, valamint a falusi útalapból (57 milliárd forint), a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint). Jelentős forrásokat fordított még a költségvetés a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására (27 milliárd forint) is. Sor került továbbá – a veszélyhelyzet során nyújtott kimagasló teljesítményük elismeréseként – az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatásának a kifizetésére is, melyre 101,3 milliárd forintot biztosított a költségvetés – közölte a Pénzügyminisztérium.  

Forrás: Népszava