Brutális drágulás jöhet az árstopok eltörlése után (videó)

HírKlikk 2023. március 3. 11:44 2023. márc. 3. 11:44

Ha a kormány eltörli az intézkedést és a piaci árak visszaállnak, a duplájára is drágulhat a csirkemell, a liszt, a kristálycukor és a többi érintett termék. A miniszterelnök a Parlamentben arról beszélt: ha az infláció tartósan csökkenni kezd, akkor az ársapkákat el lehet törölni. Az MSZP szerint nem szabad megszüntetni az alapvető élelmiszerek árstopját, amíg ilyen drágák az élelmiszerek.

„Ha a döntéshozóknak elég egy hónapnyi csökkenés, és az, hogy az előzetes részadatok alapján folytatódjon a csökkenő trend. Akkor akár az sem elképzelhetetlen, hogy az árstopokat nem hosszabbítják meg” – nyilatkozta az rtl.hu-nak Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője.

A szakértő hangsúlyozta: az árstopos termékek ára is jelentősen emelkedni fog: ennek mértéke 50 és 100 százalék közé várható. Tehát egyes termékek ára akár meg is duplázódhat majd – tette hozzá Hornyák József.

Az MSZP szerint a kimagasló drágulást a magyar kormány adóemelései okozzák. Megemelték és kiterjesztették az úgynevezett népegészségügyi termékadókat, továbbá növelték az árbevétel után fizetendő adókat. A 27 százalékos áfán túlmenően, további plusz 4,1 százalékos adót kell fizetni a kiskereskedőknek az árbevételre. Így már valójában nem 27, hanem több, mint 31 százalék az áfa minden kiskereskedelemben forgalmazott termékre.

Az élelmiszerárak nem az ársapkák miatt, hanem a közel 30 százalékos áfa és az ezzel azonos hatású, árbevételre kivetett különadók következtében növekednek. Ezért az ellenzéki párt azt kéri, ne töröljék el az alapvető élelmiszerek árstopját, amíg nem szüntetik meg, vagy nem csökkentik azok áfáját.

„Az adónövelések miatti élelmiszer-infláció idején fontos szerepe van a nyolc alapvető élelmiszer hatósági árának. Az ársapkák nem mérséklik, de nem is növelik az inflációt. Az élelmiszer-árstop segíti az átlagkereset/átlagnyugdíj alatti bevétellel rendelkező családok mindennapi megélhetését. Radikális változás kellene az adópolitikában. Sőt, az árstop fenntartása mellett, az egyre nehezebb megélhetés miatt. további termékek bevonása is indokolt" – hangsúlyozza az ellenzéki párt.

A Hírklikk stábja arra volt kíváncsi, mit szól az árstop eltörlésének híréhez az utca embere. Részletek a videóban: