Brutális pusztításra készül a kormány a Hajógyári szigeten

HírKlikk 2020. június 30. 13:39 2020. jún. 30. 13:39

Drasztikus beavatkozásra készült a kormány Budapest egyik legértékesebb, túlnyomó részben állami és önkormányzati tulajdonban lévő területén, a Hajógyári szigeten: olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megóvná az áradásoktól – értesült a Népszava.

A Pest Megyei Kormányhivatal oldalán, a hirdetmények között eldugott, környezeti hatásvizsgálathoz készített dokumentációból kiderül: a szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése.

Legrosszabb esetben 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni.

Ráadásul az Óbudai sziget teljes megvédése akár kilenc centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt, ami árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémákhoz vezethet.

A hatástanulmány készítői a beruházás kockázatai közé sorolják a területet rekreációs célokra használó lakosság ellenérzését és valószínűnek tartják, hogy a beruházást tiltakozások, a helyi környezetvédelmi aktivisták projekt elleni fellépései kísérik. Különös tekintettel arra, hogy a a gátakkal érintett rész szinte végig fákkal benőtt terület, közte 30 centiméternél nagyobb átmérőjű jelentős értéket képviselő fákkal.

Forrás: Népszava