Budai Gyula: színlelt szerződések és érzékenyített bírók

FSP 2020. március 7. 08:49 2020. márc. 7. 08:49

Sokan megütköztek a Miskolci Törvényszék ítéletén, amely szerint nem szándékos, hanem gondatlan emberölés miatt halt meg egy 16 éves lány Borsodnádasdon, és az elkövetőt a bíróság „elengedte". A megdöbbentek között volt Budai Gyula fideszes képviselő is, aki egy videóüzenetben fejezte ki nemtetszését az üggyel kapcsolatban. Szerinte „ez a megdöbbentő történet rávilágít arra, hogy mivel jár, ha külföldről pénzelt, álcivil szervezetek érzékenyítik a bírókat".

Budai Gyula az utóbbi időkben egyre többet szerepel a nyilvánosság előtt. Morális magasságokból osztja az észt, holott, ha valakinek, neki tényleg volna mire szerénynek lennie. Ez a mostanság sokat szereplő Budai Gyula ugyanis nem más, mint ugyanaz a Budai Gyula ügyvéd, akiről az atv.hu beszámolója alapján, 2010 novemberében a nol.hu – az atv.hu nyomán – nem éppen hízelgő írást tett közzé. Eszerint „színlelt szerződések sorát ellenjegyezte Budai Gyula ügyvédként, még 2003-ban”. Ezt írta a nol.hu az atv.hu és a becsapott földtulajdonosok állítása alapján.

A portálon részletesen leírtak egy esetet, amikor egy vállalkozó több, Tököl környéki gazdával kötött csereszerződést – így tudták megakadályozni, hogy valaki elővásárlási jogával éljen – földjük megszerzésére. A területet egy ismerőse nevére kellett íratni. „Egy négy hektáros földért például egy antik állóórát, egy csaknem egy hektáros területet pedig egy előszobafalra és egy cipős szekrényre cseréltek. Legalábbis a szerződés szerint.”

A valóságos, 130 milliós vételárból azonban egy fillért sem láttak, sőt – állították egybehangzóan a kárvallott idős emberek –, a csereszerződésekben megnevezett kacatokat sem látták soha.

Az atv.hu birtokába került dokumentumok szerint, „mind a négy szerződést dr. Budai Gyula ügyvéd ellenjegyezte.” A munkába azonban hiba csúszott: a földtulajdonosokat elfelejtették lemondatni a tulajdonváltozással kapcsolatos fellebbezési jogukról. A hiányt csak később észlelték, így 2005 február-márciusban született meg az a négy nyilatkozat, amelyekben a négy érintett lemondott fellebbezési jogáról.

Ezt a négy nyilatkozatot is dr. Budai Gyula ellenjegyezte.

A tulajdonosok egyébként csak ekkor szembesültek azzal a ténnyel, hogy a „2003-ban született csereszerződéseket is Budai ellenjegyezte, addig ugyanis az ügyvéd létezéséről sem tudtak."

Eddig a nol.hu oldalon megjelent írás. Az ügynek annyi a tanulsága, hogy a színlelt szerződések sorozatát ellenjegyző Budai Gyulának több önmérsékletet kellene tanúsítania, amikor „külföldről pénzelt, álcivil szervezetek által érzékenyített” bírókról beszél.