Budapesten nyit irodát a Szabad Európa Rádió

HírKlikk 2019. szeptember 10. 11:23 2019. szept. 10. 11:23

Az Egyesült Államok Globális Média Ügynöksége újraindíthatja a Szabad Európa Rádió magyar adását, amely a hidegháború idején független hírforrásként sugárzott adást, és amelyet 1993-ban, a berlini fal leomlása után szüntettek meg azzal, hogy a kommunizmus összeomlásával teljesítette feladatát. Az indítvány azt tükrözi, hogy Magyarország eltávolodóban van a szabad és nyitott kormányzástól, és csapás Donald Trumpnak a szélsőjobboldali Orbán Viktor miniszterelnökhöz való közeledésében. A döntést még jóvá kell hagynia a kongresszusnak, de ez még a héten megtörténhet.

A The New York Times nevük mellőzését kérő New York-i tisztségviselőkre hivatkozva hozzátette: „David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, nyugalomba vonult ékszerkereskedő és Trump elnök barátja igyekezett tompítani a SZER hatását. Biztosítékokat kért az ügynökségtől, hogy adásai nem összpontosítanak majd a kormányról szóló negatív történetekre, vagy tényeltáró újságírásra, és nem ássa alá az ő nagyköveti tevékenységét”.

John Lansing, az ügynökség vezetője szerint a rádió kezdő költségvetése 750 ezer dollár lehet, és tervbe vették egy budapesti iroda létrehozását is. Lansing szerint a próbaadás 2020 májusában, a teljes adás egy évvel később indulhat. A SZER feladata, hogy független tájékoztatást jutasson el oda, ahol „a szabad sajtót betiltották, vagy nem teljes egészében működik”.

Visszatérése Magyarországra bírálatnak tekinthető a Trump-kormányzat Orbán Viktorral kapcsolatos politikájára nézve - írta a The New York Times. A cikk ismertette, hogyan írta át a Fidesz az alkotmányt és a választási törvényt, ásta alá az igazságszolgáltatás függetlenségét, és hogyan vonta a kormány ellenőrzése alá a kormány a sajtót, „amely ma a gyűlöletbeszédnek, az etnikai identitás politikájának és az összeesküvés-elméleteknek a központosított erősítője, amely antiszemita húrokat is megszólaltat, és szélsőséges retorikát használ a párt bázisának bővítésére”.

Ugyanakkor Trump szövetségesnek tekinti Orbánt, és májusban fogadta a Fehér Házban, miközben a magyar kormányt élesen bírálják tekintélyelvű irányvonala és a Kremllel, valamint Kínával fenntartott szoros kapcsolata miatt - írta a lap.

Forrás: Hírklikk