Buhurt harcosok ütötték-verték egymást Veszprémben

HírKlikk 2024. október 14. 03:45 2024. okt. 14. 03:45

Ismét összecsaptak a páncélos harcosok a III. Veszprémi Középkori Napon szombaton a Veszprémvölgyben.

- Fontosnak tartjuk, hogy ne csak önmagukban jelenjenek meg a tárgyak, hanem egy kicsit próbáljuk életre kelteni azokat, ezért hagyományőrzőket vonunk be a programba - fogalmazott a veol.hu-nak Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató.

- Ennek érdekében két jelentős hagyományőrző rendezvényük van egy évben: az egyik a tavaszi Honvédelmi nap, a másik pedig mostani Középkori nap, amely a középkori gyűjteményből hoz egy kis ízelítőt. A középkori harc nagyon sok embert vonz, és itt egy kicsit a harc mögé is betekinthetnek az emberek. 

A buhurttorna kapcsán a múzeumigazgató hangsúlyozta: ez nem show, hanem egy kőkemény küzdősport. A magyarok mellett nemzetközi csapatok - csehek, bolgárok, románok, horvátok - is érkeztek a veszprémi tornára, sok-sok harcossal és hagyományőrzővel. A harcosok egyrészt csapatban is küzdöttek, másrészt egyéni megmérettetések is voltak. Péterváry-Szanyi Brigitta kiemelte, páncélzatuk és fegyverzetük teljes mértékben hiteles, egy korszakból való.

- Annyi a különbség, hogy a fegyverek tompák, tehát szúrásra, vágásra nem alkalmasak. Ugyanakkor mind súlyban, mind kinézetben ezek hiteles fegyverek, és hiteles a páncélzat is. Amit ők viselnek, az ugyanúgy néz ki és ugyanolyan érzetre, mint amit a középkorban a lovagok viseltek. Ezáltal úgy érzékelhetik az emberek, hogy a történelemkönyv egy kicsit életre kel - jegyezte meg Péterváry-Szanyi Brigitta.

Forrás: veol.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom