Bújócska az ördög ügyvédjével

Sebes György 2021. szeptember 4. 08:17 2021. szept. 4. 08:17

A héten ismét többször előkerült az ördög ügyvédje. Mint jelenség és mint napi esemény is. Ezúttal először a fővárosi főügyészség kavarta meg az állóvízet. A bejelentést feltehetően kiszámítottan időzítették éppen mostanra. Az viszont kérdéses, hogy a szándékosan, vagy csupán ügyetlenségből hívták fel ezzel a figyelmet a bizonytalanságokra és az ellentmondásokra. 

A bújócskázás igazán remek játék. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt ajánlható, valóban korhatár nélkül. Igaz, minden korosztály másképp játssza, de pontosan emiatt lehet még meglett emberek körében is izgalmas. 

Itt van például a magát az ördög ügyvédjének nevező…, és itt már mindjárt bajban is vagyunk, pontosan a bújócska miatt. Hiszen ez egy Facebook-oldal, azt pedig nem tudjuk, hogy férfi vagy nő működteti, egy ember, netán egy egész társaság. Az sem derült még ki, hogy ha valamilyen politikai erő áll-e mögötte, s akkor annak milyenek a szándékai. Sejtések persze lehetnek. De éppen rejtélyessége miatt képes még mindig az érdeklődés középpontjába maradni, bekerülni időről-időre a hírfolyamba. 

Már két éve, hogy először jelentkezett. És rögtön hatalmas botrányt is kavart, hiszen a közzétett felvételeken Győr akkori fideszes polgármestere volt látható, barátai körében, valamint a szórakoztatásukra kirendelt hölgyek társaságában. Félreérthetetlen helyzetekben. Borkai Zsolt pártja még megvárta az éppen esedékes önkormányzati választást, valamint azt, hogy újra győzzön, aztán távozásra kényszerítették őt. Az még azóta sem derült ki, honnan származott az adriai hajókázáson készült felvétel, s megjelentetését miért éppen úgy időzítették, ahogy. Csak találgatni lehet, ebben az ügyben – és esetleg másban is – mi van még az ördög ügyvédjének tarsolyában és ha valóban van valami, miért és mire vár. 

A téma azonban időről-időre előkerül. A héten például maga a fővárosi főügyész jött elő vele. Ibolya Tibor ugyanis elérkezettnek látta a pillanatot, hogy bejelentse, a nyomozóhatóság azonosította az ördög ügyvédjét. Neveket – természetesen (?) – nem közölt, de sejthető volt, hogy az a jogász végzettségű személy, akit eddig bűnsegédlettel, újabban viszont már a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, Czeglédy Csaba lehet. Az a DK-hoz közel álló – Szombathelyen a Demokratikus Koalíció színeiben az ellenzéki előválasztáson is induló – ügyvéd, aki ellen más ügyekben már büntetőeljárás is folyt. 

Innentől felgyorsultak az események, de a bújócskázók nem mindegyike fedte fel lapjait, vagy hollétét. Czeglédy Csaba mindenesetre közölte, hogy szívesen lenne az ördög ügyvédje, de nem ő az. Azt is elmondta, hogy megkérdezte a nyomozókat, mivel tudják alátámasztani a meggyanúsítását. A válasz szerinte az volt, hogy semmivel. Még hozzátette, úgy gondolja, a Fidesz az ügyészséget felhasználva akar beavatkozni az előválasztásba.

„Fidesz-csicska Polt Péter, nem talált!” – jelent meg ezek után egy Facebook-bejegyzésben. E közlés állítólag a valódi ördög ügyvédjétől származik. Szinte ennek kiegészítése volt, hogy egy Izraelben élő magyar – sokak szerint csak volt – ügyvéd bejelentette, ő az ördög ügyvédje. Dániel Péterről azt lehet tudni, hogy rendszeresen ír e-maileket a magyar lapok szerkesztőségeinek. Leveleiben közös, hogy szidja bennük Orbán Viktort és a TEK-et, Polt Pétert és a Fideszt. Pár éve hamis vád miatt indult ellene eljárás. Portálunk megpróbált kapcsolatba lépni vele, de egyelőre sikertelenül. Annyit tudtunk meg, hogy jelenleg nem kíván élni a nagyobb nyilvánosság kínálta lehetőségekkel. 

A bújócska e ponton újabb fordulattal szolgált. Megjelent ugyanis az ördög ügyvédje oldalon néhány újabb bejegyzés. Az egyik arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy Dániel Péter csak egy vásári komédiás. Egyúttal felkerült egy ígéret is, amely szerint tovább tart az adatok és információk gyűjtése, bár ezeket egy ideig nem teszik közzé. Viszont a „megfelelő pillanatban” számítani lehet újabb leleplezésekre. Egy bejegyzésre válaszolva az is olvasható, hogy „vadásznak rám és a segítőimre. Eljön a megfelelő újabb pillanat… Csak ezen komment megírásához is hosszabb előkészület szükséges”. 

Az ATV Híradója közben megkérdezte az ügyészséget, hogyan áll a nyomozás az ördög ügyvédje által annak idején nyilvánosságra hozott adriai szexparti ügyében. Mint kiderült, lényegében semmi sem történt, még senkit sem hallgattak ki, viszont a nyomozás nem érinti Borkai Zsoltot, valamint a hajón lévőket. E ponton érdemes felidézni annak a jegyzőkönyvnek egyetlen részét, amely Czeglédy Csaba korábbi kihallgatásán készült. Ő ugyanis akkor azt állította, hogy – információja szerint – az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai részben „fusiban” dolgoztak Borkai Zsoltra, valamint ügyvéd barátjára, Rákosfalvy Zoltánra, hogy „lecsavarják” őket.

Aki idáig ért az olvasásban, nem téved, ha olyan érzése van, hogy már nem ért semmit. Az csak a kisebbik probléma, hogy a főszereplő egyelőre őrzi teljes inkognitóját. Ennél sokkal súlyosabb, hogy nem tiszták a szándékok, az okok – és így a következmények sem. Kérdéses, hogy a jelenlegi hatalmon belüli játszmáról van-e szó, amelyben csak mellékszereplő az ellenzék, vagy éppen ellenkezőleg, a nemzeti együttműködés rendszerét is veszélyeztető jelenségről. 

A bújócska mindenesetre folytatódik. S már egyre kevésbé szórakoztató.