Katari és malajziai cégektől is vásárolt a külügy védőeszközöket

Zutyu 2020. november 19. 09:06 2020. nov. 19. 09:06

A Hírklikk adatigénylése nyomán tette közzé a Külgazdasági és Külügyminisztérium az idén a koronavírus járvány elleni védekezéssel kapcsolatos szerződéseinek listáját. A mostani lajstromból csak az derül ki, hogy mely céggel szerződtek és az mennyi pénzt kapott.

Teljességgel nyomon követhetetlen, hogyan költött el több mint 300 milliárd forintot a koronavírus elleni védekezéshez eszközbeszerzésekre (például lélegeztetőgépekre). Most közelebb jutottunk ahhoz, mely cégekhez kerültek a milliárdok. A Hírklikk ugyanis még egy hónappal ezelőtt kikérte a Külgazdasági és Külügyminisztérium idei szerződéseit, a tárca pedig szerda esti válaszában közölte, a kormány honlapján elérhetőek az adatok, amelyeket valóban a válaszlevelükkel egyidőben tettek közzé. 

A listából kiderül, hogy Catari, malajziai, és nagyon sok kínai céggel üzletelt a magyar külügyi tárca. Az adatok részletes feldolgozása időt igényel, mindenesetre a Hírklikk kikérte az összes, a Covid elleni védekezéssel kapcsolatban született szerződést.