Csányi szerint nem kell már több stadion

HírKlikk 2021. január 16. 12:15 2021. jan. 16. 12:15

Az MLSZ elnöke évértékelőt tartott. A jelenlegi MLSZ vezetés tíz éve indította el a futballfejlesztési programját, így ez az alkalom lehetőséget nyújtott a visszatekintésre, értékelésre.

Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, miután átesett a koronavírus-fertőzésen, megtartotta beszámolóját a 2020-as év értékeléséről – írja a rangado.24.hu.

Csányi szerint a célokból már sok mindent megvalósítottak, bár vannak még fejlesztésre váró területek. Az MLSZ-vezetés tíz éve indította el a futballfejlesztési programját.

Elmondta, úgy ítélik meg, hogy elég sok mindent elvégeztek abból a stratégiából, amit célul tűztek ki, de nyilván vannak olyan területek, ahol kevésbé voltak sikeresek. Hozzáteszi, hogy a kormánytámogatása nélkül nem ment volna.

Csányi szerint az infrastuktúra fejlesztésében ígérteket nemhogy teljesítették, de „túlteljesítették". 

„Megértem azokat, akik azt kritizálják, hogy túl sok invesztíció ment a sportba általában – nem csak a futballba –, mert lett volna helye máshol is. Másik oldalról viszont azt kell mondanom, nem arról van szó, hogy jött egy kormány, amely hirtelen felgyorsított egy folyamatot, hanem közel 30-40 éves stagnálást, leromlott infrastruktúrát kellett helyrehozni. Amit tíz év alatt elköltöttünk, azt 40 év alatt kellett volna folyamatosan rákölteni az állami sportingatlanokra, és akkor nem lett volna szükség ilyen invesztícióra” – mondta.

Hozzátette:

„folyamatban lévő nagyberuházások lezárása után nincs szükség további stadionok építésére”.

 A jövőbeli tervekről és fejlesztendő területekről elmondta: a 2021/22-es bajnoki évadtól az NB I-ben is bevezeti az MLSZ a videobírót, jelenleg nem gondolkodnak az NB I csapatlétszámának bővítésén.

Kiemelte, nagy eredménynek tartja, hogy nemcsak az NB I, de az NB II és az NB III is részesedik a Szerencsejáték Zrt.-től származó, valamint a televíziós bevételekből.

Az MLSZ nagyjából 10 milliárd forint tartalékkal rendelkezik. Csányi úgy érzi, a magyar labdarúgás elismertsége jelentősen megnőtt Európában, de a világban is. Marco Rossi szövetségi kapitánnyal elégedettek, tervezik a szerződése meghosszabbítását.

Arra, hogy a magyar kormány 2021-re 120-ról 100 milliárd forintra csökkentette a hat labdajátékra fordítható keret összértékét, úgy reagált, hogy nem merült fel veszélyként a tao további vagy teljes lecsökkentése, így ettől nem tart.

Fejleszteni kellene még a sportszakember-képzés hatékonyságát és az utánpótlásedzők képzését. Csányi szerint javítani lehetne azon is, hogy túl sok olyan külföldi játszik Magyarországon, amilyen tudású magyart is lehet találni.