Csintalan Sándor: az előválasztási szisztéma nem tehet semmiről, akik nem hittek benne, azok igen

HírKlikk 2023. február 8. 07:55 2023. feb. 8. 07:55

Orbán Viktor a nemzetközi sajtó előtt nem a saját közegében mozog, összevissza beszél, mert megpróbál olyanokat mondani, ami nekik tetszik. Hiába vannak ideológiailag egy platformon, azok az emberek mégiscsak ennél jóval demokratikusabb körülmények között szocializálódtak és az újságírást is más közegben tanulták. Ezt mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Csintalan Sándor, korábbi MSZP-s politikus arról, hogy egy újságírókkal folytatott háttérbeszélgetésről kiszivárgott a kormányfő egy mondata, amelyben azt állította, hogy szerinte nem kellene Magyarországnak az EU-ban maradni.

Jobban tetszik Orbánnak a keleti rendszer, ezért a belső rendszerünket és az ország politikai rendszerét is keleti, despotikus irányba viszi, ezért nem meglepő a mondata – vélte Csintalan.

Régóta vannak olyan vágyálmai, hogy az Európa Unió politikai rendszere össze fog omlani és a konzervatívoknak egy vezetőre lesz szükségük – mondta, és rámutatott, „Orbán unja a belpolitikát. A vagyon le van osztva, Hatvanpuszta megvan, a belpolitika az ő egójának már nem kielégítő és régóta gondolkodik olyasmiben, hogy ő lehetne a nyugat-római birodalom főnöke. Képtelen ambíciói vannak.”

Ahhoz, hogy a hatalmát – és még ez sem túlzás – dinasztikus irányba tovább lehessen fejleszteni, az ebbe az uniós hatalmi, politikai, közjogi rendszerbe nem fér bele, ugyanakkor kell az uniós pénz – fogalmazott Csintalan Sándor. „Egyre több ellentmondás feszíti ezt szét, például az, hogy az unió tagországainak adófizetői nem óhajtják finanszírozni az Orbán-család és klientúra vagyonosodását, ami viszont őt taszítja ki ebből az előtérből.”

Az elemző szerint nem fog összedőlni a rendszer, mert a hatalmi elit érdekei ezt nem igénylik, az a lényeg, hogy a hatalmuk megkérdőjelezhetetlenné váljon. Emlékeztetett, hogy a '80-as években bürokratikus szocializmussá vált az ország berendezkedése és a bürokrácia egésze érdekelt volt saját hatalmának szakmai stabilitásában, de a bürokráciában volt belső mozgás. „Orbán Viktor klientúrája, hét-nyolc család, abban érdekelt, hogy ez a szisztéma, ahol ők főnökök, megmaradjon.”

Ebben a háborús helyzetben mutatkozik meg a rendszer természete a legélesebben, mert az unió nem fogja elviselni, hogy itt, Európa közepén, uniós tagként, Putyin kliensrendszere jött létre – fogalmazott. „Magyarország jelenlegi politikai szerepe úgy írható le, a jelenlegi orosz állam, az orosz hatalom, a Putyin rendszer kliensévé tette ezt az országot Orbán.”

Csintalan Sándor szerint, ha a dolog eljut odáig – és jelen állás szerint el fog –, hogy megszűnik a vérellátás, az uniós infúzió, akkor eljöhet – és el is fog jönni – egy olyan pillanat, egy olyan helyzet, ami a magyar társadalomnak egzisztenciálisan tűrhetetlen lesz. Mindenekelőtt szociális értelemben fog ez megtörténni, ugyanakkor – az oktatási demonstrációk erre utalnak –, az unokáink, gyermekeink nem fogják ezt tűrni.

„A keleti nyitás, amiről Orbán beszél, ennek az országnak a politikai, gazdasági és szociális katasztrófáját jelenti. Főleg, ha az unió megújulása olyan irányba hat, hogy az ilyen kliensállamokat elengedje. Kitenni nem lehet, mert a lisszaboni szerződés ezt nem engedi, de az uniónak az a része, amelyik nem akarja kitenni magát egy ilyenfajta kísérletnek, majd köt egy új szövetséget, nélkülünk.”

Meg kell kezdeni nagyon tudatosan, eszmeileg, ideológiailag, mentálisan, a rendszerkritika részévé tenni azt, hogy a politikában a morális fundamentumok nagyon fontosak – mutatott rá a politikus. „Például nem adunk Nobel-díjat Erdogannak.”

Kell egy politikai ellenzék

2024-ben önkormányzati- és uniós választások lesznek, és mindazok után, amit a választásokon a magyar ellenzék megélt, most rosszabb a helyzete, mint 2022 előtt volt – tért át Csintalan Sándor arra, hogy mit lehet tenni a rezsim ellen. „Ott van a debreceni akkumulátorgyár, az egyik azt mondja országos, a másik, hogy helyi népszavazás kell, a harmadik azt mondja, hogy aki népszavazást kezd, az a Fidesz szekerét tolja.”

A rendszer leváltásához, Orbán leváltásához az ország viszonyainak megváltoztatásához sok dolgot kell megtanulni a közélettel foglalkozó embereknek…

„Mennyi esélye van a tanulásnak, ha ott tartunk ’24 előtt, hogy újra azon megy a vita például, minek az előválasztás. Nem fogják fel, hogy egy az egyben kell a kihívó, miért hivatkoznak arra, hogy Orbán ’94-ben bedarálta az akkori jobbközepet. Az előválasztási szisztéma nem tehet semmiről, azok az emberek tehetnek a választás kudarcáról, akik ebben nem hittek, nem őszintén csinálták” – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Csintalan Sándor.