Csintalan Sándor: ha ennek a rendszernek a főnökét nem Orbán Viktornak hívnák, attól még a rendszer megmaradna

HírKlikk 2024. október 11. 07:30 2024. okt. 11. 07:30

Magyar Péter a „politika-csinálás” értelmében nem egy aktor, hanem egy tünet Csintalan Sándor szerint. A KlikkTV Mélyvíz című adásában szándékosan kerülte is, hogy nevén nevezze a Tisza Párt elnökét.

Jelen állás szerint meglehetősen őrült megközelítésnek tűnik, de aki mögül hiányzik az étosz – az erkölcsös magatartás – azzal nekem bajom van. Zavar és sok szempontból kétségbe ejt. Azzal együtt, hogy az étosz, az erkölcs nevében elég sok bűnt elkövettek már a történelemben – magyarázta Csintalan Sándor. Csakhogy szerinte Orbán Viktor rendszerének leváltásáról szó nem esik. Aki ezt akarta volna, annak meg kellene értenie, hogy a rendszer leváltásához kétharmados politikai többséget kell teremteni a parlamentben – mondta az MSZP politikusa. 

A rendszer az nem Orbán Viktor önmagában. Ha valaki 2026-ban megnyeri a választásokat ehhez a rendszerhez nem tud hozzányúlni, csak alkotmányellenes eszközökkel. Ugyanis a miniszterelnök a szakapparátusával mélyebb gyökereket eresztett, mint annak idején az MSZMP – mutatott rá Csintalan Sándor, majd elmesélte, hogy az 1980-as években, amikor válságtünetei voltak az állampártnak, akkor maga a párt is meg akarta magát reformálni. Akkor nyílt a világ, és az állampárt semmiféle kísérletet nem tett a hatalom megtartásáért, de ez most, 2024-ben nincs így.

A változáshoz szerinte új Alaptörvényre, új önkormányzati és választási törvényre van szükség. Meg kell szüntetni azt is, hogy kétharmaddal hosszú időre bebetonozzanak posztjukra személyeket. A szocialista politikus kijelentette: ragaszkodik ahhoz, hogy minden jogszerűen történjen, más verziót el sem mer képzelni. Szerinte egy erőszakos hatalomátvétel nem visz sehova, mert attól még a rendszer  ugyanaz marad, csak most azok fogják elfoglalni a pozíciókat, akik eddig a hatalmon kívül voltak. 

Az erőszak gondolatánál maradva, Csintalan Sándor elmondta, hogy meghatározó élménye a TV székházának 2006-os ostroma. Nem örülne annak, ha belerángatná bárki valami hasonlóba azt a demokratikus közösséget, amelyik most nagyon csalódott és nagyon reménykedik. Az sem jelentene megnyugvást az MSZP politikusának, ha ennek a rendszernek a főnökét nem Orbán Viktornak hívnák, mert attól még a rendszer megmaradna. 

Csintalan Sándor szerint főznek minket, mint a békát, a közvélemény pedig egészen jól befolyásolható és irányítható, akár nevelhető is. Az ország demoralizálódik, egyre durvul a közéleti hangnem. A két, látszólag egymással szemben álló pólus a NER és a Tisza indulatos kommunikációjával van tele a közélet. 

A KlikkTV adását itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom