Csoda történt! A Médiatanács visszadobta a Magyar Nemzet feljelentését

HírKlikk 2021. november 27. 11:25 2021. nov. 27. 11:25

A Magyar Nemzet feljelentette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsánál a Netflixet. Mégpedig azért, mert egy „nembináris karakter” – vagyis, akiről nem lehet eldönteni, hogy melyik nemhez tartozik – is szerepel a Ridley Jones című, óvodásoknak készült animációs sorozatban.

Az NMHH azzal utasította el a Médiaworks-höz tartozó Magyar Nemzet Netflix elleni feljelentését, hogy a médiahatóság, illetve a Médiatanács csak a magyar joghatóság alá tartozó ügyekben tud eljárni. A Netflix székhelye pedig Hollandiában van, ezért nem vonatkozik rá a magyar médiatörvény – írta meg a Media1.

A hatóság a következőt tudatta a napilappal: „A médiatörvény rendelkezései nem vonatkoznak az összes, magyar nyelven és Magyarországon elérhető médiaszolgáltatásra, mivel a törvény hatálya csak a Magyarország területén, székhellyel rendelkező médiaszolgáltatókra terjed ki”.

Az idén júliusban lépett hatályba az úgynevezett pedofilellenes törvény, amely jelentősen korlátozza a nem heteroszexuális emberek média- és reklámjelenlétét, ami óriási felháborodást váltott ki. Az LMBTQ-ellenes törvény egyesek szerint az orosz propagandatörvény mintájára készült. Oroszországban pedig vizsgálat indult a Netflix ellen egy LMBTQ-tartalom kapcsán – ahogy arról a Media1 egy másik cikkében beszámolt.

A Magyar Nemzet – majd az egész Mediaworks megyei laphálózat – egyébként már a TikTok nevű videómegosztónak is nekiment, azt állítva, hogy a platform „melegpropagandát” terjesztett.

Forrás: media1.hu