Csökkenhetne a lakossági gázár, de kell a haszon a kormánynak

HírKlikk 2019. augusztus 19. 09:38 2019. aug. 19. 09:38

A nemzetközi gázárak felükre-harmadukra estek. A piaci folyamatokból kiindulva a hazai lakossági gázár is 30-40 százalékkal csökkenhetne, azonban a tarifa szintje politikai alapú. Így nagyobb súllyal eshetnek latba például a választások, mint a piaci folyamatok.

Másrészt változatlanul titkos az az ár, amit az állami MVM-hez tartozó MFGK fizet a magyar lakossági gázért az oroszoknak. Harmadrészt, bár egyre csökkenő arányban, de e képlet változatlanul figyelembe veszi az olajtőzsdék alakulását is, ami nem zuhant a gázárhoz hasonló mértékben. Ebben a helyzetben mindenesetre most a szabadpiaci vevők, vagyis a lakosságon kívüli kör jár jobban a szabott áron vásárló háztartásokhoz képest - mondta a Népszavának Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője.

Az európai tőzsdei gázár az elmúlt egy év alatt szinte harmadára, megawattóránként 28 dollárról 10 dollár közelébe esett. Ilyen mélyen tíz éve, mondhatni a fejlett európai gáztőzsde kialakulása óta nem járt a kurzus.

Azonban a 2013-as rezsicsökkentéssel először a gyakorlatban, majd 2016-tól a jogszabályok szintjén is megszűnt a hazai gázárak kapcsolata a nemzetköziekkel. Miközben a 2014 április 1-i 6,5 százalékos mérséklés óta a hazai tarifa nem változott, az európai tőzsdei ár jóval hosszabb ideig állt akkori szintjénél olcsóbban, mint drágábban. Ez óhatatlanul a lakossági gázt az oroszoktól a piaci árhoz közeli szinten megvásárló állami MFGK-nál okoz többlethasznot.

Amiként arra a témát behatóan vizsgáló Tóth Bertalan MSZP-elnök tavalyelőtt felhívta a figyelmet, egy elbújtatott, 2016-os jogszabálymódosítás alapján az állami gáznagykereskedőnek a lakossági tarifában elismert árszintnél olcsóbb beszerzésen keletkező extraprofitját a mérlegében „passzív elhatárolásként” meg kell jelenítenie.

A jogszabály arról nem rendelkezik, hogy ez a többletpénz mikor osztható ki. Ehelyett inkább, abból a képzetből kiindulva, hogy a jövőben majd nőnek a piaci gázárak, eme ínséges időkre az összeget inkább tartalékolni rendeli.

Ezt támasztotta alá a közműhivatal 2018 eleji, különösebb feltűnést nem keltő, bonyolult fejtegetése is, amiből ugyanakkor az következik, hogy Magyarországon többé nem csökkenhet a lakossági gázár. Ennek nyomán az MFGK-nál 2018-ra közel százmilliárdos tartalék gyűlt fel.

Tóth Bertalan az MVM-től kiperelt adatokból arra is rávilágított, hogy az állami nagykereskedő már 2014-ben a hatóság által „elismertnél” olcsóbban vette az oroszoktól a gázt, ezen is extra nyereséget elérve. Mindez értelemszerűen a lakosság zsebéből húzta ki a pénzt: a szocialisták számításai szerint csak 2017 végéig családonként mintegy 70 ezer forintot.