Czeglédy: újabb 17 helyreigazításra készülhet az M1 Híradója

Kardos Ernő 2019. szeptember 24. 15:21 2019. szept. 24. 15:21

Az M1 Híradója újabb 17 alkalommal kényszerülhet helyreigazításra Czeglédy Csaba ügyében, mert a köztévé még a helyreigazítást is meghamisítja. Viszont a Kúria legutóbbi döntése a választási kampányra legalizálja a Fidesz törvénytelen nyomulását a választási kampányban.

A köztelevízió elkezdte ugyan a helyreigazítások közlését, amelyre Czeglédy Csabáról terjesztett rágalmak miatt kötelezte az M1 Híradóját a Kúria, ám közben újabb jogsértést követ el! – közölte portálunkkal Czeglédy. Mint arról korábban beszámoltunk, a bírói ítélet szerint az M1 Híradóban összesen 17 alkalommal kell helyreigazítani a korábbi hamis állításokat. A csatorna hírműsora ugyanis valótlan állításokat közölt az egykori szocialista, ma pedig már a DK színeiben politizáló dr. Czeglédy Csabáról. Aki Facebook oldalán nemrég a következőt írta:

„A közmédiának hazudott M1 csatorna, ami valójában a kormánypárti propaganda legfőbb harsonája, és aminek az évi fenntartása 90 milliárd forintba kerül, végleg pert vesztett velem szemben. Hiába szaladtak a Kúriáig, a legfőbb bíró szerv is nekem adott igazat: nem károsítottam meg a diákokat, főleg nem ezret, vagy még többet. Nem igaz, hogy nem fizettem ki több ezer diákmunkás bérét.”

Czeglédi számításai szerint a bírói döntés alapján csak szeptemberben 17-szer kényszerült a Híradó helyreigazítást beolvasni, viszont közben a képernyőn azt mutatják, hogy Czeglédy Csabát bilincsbe verve viszik el a rendőrök, illetve a fogva tartásáról készült képeket is láthatnak a nézők. Vagyis a szerkesztők azt sugallják, hogy valójában bűnös a politikus. Emiatt Czeglédy újabb perre készül, amelynek tétje, hogy az M1 manipuláció nélkül megismételje az összes helyreigazítást, tehát újabb 17 alkalommal közöljék: valótlanul állították, hogy Czeglédy bűnös lenne. Mindez persze aligha okozhat meglepetést, hisz a köztelevízió egyik vezetőjéről már bírói döntés is kimondta, hogy hírhamisító. Valószínű ez szakmai elvárás a közszolgálatinak csúfolt televízió politikai műsoraiban. 

Egyébként a napokban ugyancsak Czeglédy Csaba kérésére a Vas megyei területi Választási Bizottság is kimondta, hogy a szombathelyi Rádió 1 csak a Fidesz érdekében szolgáló hírt közölt. Emiatt a rádiónak nyolc alkalommal kell beolvasni azt a közleményt, hogy kizárólag a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a KDNP jelöltjeinek kampánytevékenységéről adnak tájékoztatást! 

Persze nem minden esetben sikerül a hírhamisításra felhívni a figyelmet. A sértett politikai szervezet panaszával leginkább a helyi választási bizottságokhoz fordulhat. Ez a fórum dönti el, ha valamely párt megsérti a választási törvényt. A Médiahatóság, amelynek elemi feladata lenne a kiegyensúlyozott tájékoztatás ellenőrzése a választási időszakban is, úgy tűnik nem áll hivatása magaslatán. A Médiatanács ilyen jellegű tevékenységéről a honlapon semmilyen hír nem szerepel, ami nem is csoda, hiszen a testület csak Fideszes tagokból áll. Ahogy a média is szinte teljesen állami felügyelet alá került. Így aztán az a furcsa, hogy Orbán Viktor nem röhögte el magát, amikor a közelmúltban az olasz szélsőjobboldali testvérei előtt azzal dicsekedett, hogy nincs baloldali médiatúlsúly Magyarországon! 

Tovább nehezíti a választási kampányban kialakuló média-helyzetet a Kúria közelmúltban született döntése, amely szerint az alaptörvény a választási kampányban nem írja elő az állami szervezetek semlegességét. Ezzel utasította el a bíróság Karácsony Gergely panaszát, ami azt kifogásolta, hogy Orbán Viktor politikai megállapodása a hivataláért újra induló Tarlós Istvánnal sérti a választás tisztaságát. Polyák Gábor médiajogász szerint alapvető fontosságú lenne az állam semlegessége a kampányban. A Kúria döntésével ez a semlegesség megszünt, ami azt jelenti, hogy állam totális befolyása alá került a média, tehát „mindennek vége!” Ugyanis a döntés alapvetően meghatározza majd az állami szervezetek cselekvését és a kormány által uralt sajtó munkáját, lényegében a döntés legalizálja a Fidesz törvénytelen nyomulását a választási kampányban. Czeglédy Csaba szerint a döntés miatt a Kúria bíráinak saját lelkiismeretükkel kell elszámolniuk, hisz ítéletükkel szabad utat engedett a választói akarat tisztességtelen befolyásolásának.