Dávid Ferenc: gázolt a zágrábi gyors

Dr. Dávid Ferenc       2019. augusztus 14. 14:13 2019. aug. 14. 14:13

„Az eredményt látva azt hihetnénk, hogy simán elverték a magyarokat a vendégek, ám ez messze nem így történt” – így ír a keddi Fradi - Zágráb meccsről a rangado.24.hu.

Többször elolvastam a fenti mondatot, és arra döbbentem rá, hogy a tudósító és én nem ugyanazt a meccset tekintettük meg.

Én úgy láttam, a hogy a sorsolás szerinti „zágrábi gyors” nem állt meg az általunk kijelölt pályaudvaron, hanem tök’ magabiztosan átgázolt az Üllői úti gyepen és a zöldmezben sétálgató kompánián. Egy enervált, alulképzett és fantázia nélküli táraság figyelmetlenül a „sínekre” lépett és az ott vágtató szerelvény szétdarabolta őket. A Groupama Aréna nézői vastapssal jutalmazták a brutális „zakót”, de ez legyen az ő dolguk. A foci igazi – nem bódult állapotban lévő - szerelmesei és azok, akik reménykednek a honi futball felemelkedésében ismét láthatták: hiába van tengernyi pénz a klubnál, ebben a morális és gazdasági környezetben Magyarországon nem képes gyökeret verni a teljesítményen alapuló hivatásszerű labdarúgás.

Ami nálunk zajlik, az valami egészen más: az amatőr nívón teljesítő játékosok (edzők, technikai személyzet stb.) csapnivaló és színvonaltalan produktum után is kiemelt javadalmazásban részesülnek, amelynek forrását elsősorban (csaknem kizárólagosan) a magyar állam biztosítja. Verseny, versenyszellem, teljesítmény-követelmény kizárva. Nem a labdaterelésben kell ügyesnek lenni, hanem a kapcsolat építésben. A termék tehát selejtes, de a díjazás királyi. A szisztéma neve: hungarofoci.

Azzal is szédít bennünket a rangado.24.hu, hogy „elverték a magyarokat”. Kedves nemzeti oldalon álló barátaim. Nem, nem a magyarokat verték el, hanem a harmatgyenge és összevásárolt Fradit. A kedd este zöld-fehér színekben pályára lépő csapatban ugyanis – a cseréket is beszámolva – 4 magyar és 10 külföldi szerepelt. Ez nem bűn, csak rém kellemetlen, mivel az ideigazolt ukrán, német, norvég légiósok nem képviselnek minőséget, nem javítják a színvonalat és az eredményességet, viszont elveszik a lehetőséget a magyar fiatalok elől. A jól focizó Dinamo Zagreb a korábban szétesett Jugoszláviát reprezentálja. A pályára lépő csapat 14 játékosából 7 volt horvát, 3 bosnyák, 1 szlovén és 1 macedón, tehát hamisítatlan délszláv brigád. Mellesleg a labda sem zavarja őket.

Ma (szerda) este az Európai Szuperkupáért játszik a Liverpool és Chelsea. Csak abban hasonlítanak a Fradira, hogy mindkét csapatban bőven túlsúlyban vannak a külföldről igazolt futballisták. Viszont ők igazi labdarúgók, vérbeli profik és világszínvonalat képviselnek. Nincs köztük magyar…