Decemberig 428 milliárdot költött a kormány a Covid elleni védekezésre

Zutyu 2021. február 21. 08:24 2021. feb. 21. 08:24

A Hírklikk munkatársa három hónapos küzdelem után megszerezte azokat a szerződéseket, amelyeket tavaly novemberig kötött a külügyi tárca cégekkel a világjárvány elleni védekezésre.

Összesen 78 szerződést kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium a járvány elleni védekezésre, tavaly novemberig. Ez úgy derült ki, hogy a Hírklikk munkatársa kikérte a külügyi tárca szerződéses adatait, amelyekben a minisztérium megnevezte azon partnereit is, akikkel a járvány elleni védekezés jegyében kötött megállapodásokat. Ezek egy része persze ismert volt, de így, együtt, még nem lehetett megnézni őket. Ez tartalmazza a sokak által bírált lélegeztetőgép-beszerzéseket is, amiklre sok milliárd forintot költött a kabinet. Ez volt egyébként a második hullámban az első olyan adatigénylés, aminél a maximális 90 napot kihasználta Szijjártó Péter tárcája, mert állításuk szerint, a szerződések korábbi kiadása veszélyeztette volna a járványügyi védekezést.

Ami a teljes költést illeti, tavaly decemberig összesítette a külügy a védekezésre fordított összeget, ami nem csekély szám: 428 milliárd 400 millió forintot, egészen pontosan 428 408 400 070 forintot tett ki.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a védőeszközök egyik legnagyobb beszállítója a Gyömrői Sarok Kft volt, amely 108 millió darab egyéb védőfelszerelést szállított – derült ki Ujhelyi István adatigényléséből még novemberben, de azt már nem tudatták a képviselővel, mennyi pénz is landolt a társaságnál.

Most a Hírklikk birtokába kerültek ezek a szerződések is. Öt kontraktust kötöttek a céggel. Az első megállapodás alapján 50 millió darab védőeszközt szállítottak le. A rossz szkennelés miatt nem látszik, hogy pontosan milyen terméket takar, de – az árából ítélve – vélhetően maszk lehet. Ez a tétel darabonként 17 dollárcentbe került, vagyis 8,5 millió dollárt fizetett érte a külügy. Egy másik szerződés alapján 30 millió  FFP2-es maszkot vettek, az egyiket 44 dollárcentért, a másikat pedig 1,8 dollárért. A két tételért összesen 26 millió dollárt fizettek. Egy harmadik szerződés alapján, 58 millió maszkot vettek, összesen több mint 27 millió dollárért. A szerződéseket kétszer módosították, de az árakon nem változtattak, vagyis csak ez a cég összesen 61 millió dollárért szállított maszkokat a védekezéshez, ami magyar pénzre átszámítva, most 17,9 milliárd forint.

Találomra megnéztük az egyik lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos megállapodást. Az alig két oldalas szerződést a Jianxi Luxin Technology co. ltd. nevű céggel kötötték tavaly áprilisban. 100 lélegeztetőgépet vásárolt a minisztérium, darabját 73.400 amerikai dollárért, vagyis a 100 darabra összesen 7,4 millió dollárt költöttek. Egy egyszerű kereséssel kiderül, hogy ezt a típust most 45 ezer dollárért lehetne beszerezni darabonként – a kormány által fizetett 73.400-zal szemben.

A 78 szerződés feldolgozása időigényes feladat. Minden bizonnyal a Hírklikken is jelentkezünk majd a részletekkel és arra buzdítjuk a kollégákat, hogy ők is nyálazzák át az adatigénylésünk nyomán közzétett kontraktusokat