Demeter Szilárd és a magyar nyelv világteremtő ereje

Föld S. Péter 2020. január 29. 10:35 2020. jan. 29. 10:35

Egyebek mellett, a magyar irodalom és könyvkultúra infrastruktúrájának megújítását, valamint az anyanyelvi kultúrával foglalkozó intézményeknek közös otthont adó Magyar Nyelv Háza felépítését tűzte ki célul a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM) vezető Demeter Szilárd. A miniszteri biztossá is kinevezett főigazgató az MTI-nek nyilatkozva, azt is elmondta, hogy a kulturális intézmények összevonásával megmutatható a magyar nyelv világteremtő ereje.

Mielőtt ez utóbbi mondat értelmének vizsgálatában elmélyednénk – nem igazán persze, csak annyiban, amennyit a mondat megérdemel –, idézzük fel, hogyan vélekedett néhány évvel ezelőtt Demeter Szilárd az őt támadó újságírók megneveléséről. „Ezért üzennénk az illetőknek, hogy el fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát – kalapáccsal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ráütünk pl. a gyűrűsujjra, és az egyáltalán nem tisztelt zsurnaliszta kiadja a kívánt hangot, pontosabban: szolmizálva énekel. Arra kérnénk az urakat, hogy gyakoroljanak. Mert ahányszor elrontják, újrakezdjük."

2015-ben Demeter Szilárd egy azóta már nem elérhető Facebook-posztban így reagált arra, hogy Csunderlik Péter történész, a Népszabadságban kigúnyolta a Longstep nevű együttest, amelyben Demeter játszott.

Nagyon szigorú ember ez a Demeter Szilárd, nem árt vele jóban lenni. Nem is vitatkoznánk azzal, hogy mit jelent a magyar nyelv világteremtő ereje, mert semmi kedvünk kalapácsos gyűrűsujjal eljátszani az Örömódát.

A magyar nyelvvel egyébként nincs semmi baj. Sokan vagyunk, akik kifejezetten kedveljük és anyanyelvünkként gondolunk rá. Szeretjük benne, hogy változatos, nem mellesleg érdekes és értelmes szójátékok kifejtésére is alkalmas. Nem ragoznánk: szeretjük a magyar nyelvet, úgy, ahogy van.

A világteremtő erején még nem gondolkodtunk. Lehet, hogy ez hiba volt a részünkről, de még nincs veszve semmi, mert Demeter Szilárd most erre is ráirányította a figyelmünket. Ha ő nem volna, még azt hihetnénk, hogy a magyar nyelv csak nekünk, magyaroknak igazán fontos Nekünk kötelességünk, hogy a lehetőségeinkhez mérten, a legszínvonalasabban használjuk. Hogy amikor magyarul beszélünk, lehetőleg ne beszéljünk hülyeségeket, ne hazudozzunk összevissza, ne képzelt veszélyekkel riogassuk honfitársainkat, ne fenyegessünk senkit.

Amennyiben Demeter Szilárd ezt értette a magyar nyelv világteremtő erején, akkor jelentem, egyetértünk. Csak ne tessék rácsapni a gyűrűsujjunkra, mert akkor még annyira sem lesz kedvünk zongorázni, mint most.