Dézsi a saját jövője miatt trükközik

NVZS 2020. január 29. 06:18 2020. jan. 29. 06:18

„Etikai vétséget követ el, s mindenképpen kockázatos pályára lép Dézsi András azzal, ha fenntartva orvosi hivatásának gyakorlását, polgármesteri feladatot is ellát – ez fokozottan igaz arra az esetre, ha egyéni érdekek vezérlik” – foglalta össze véleményét a hasonló dilemmát (hivatás vagy politikusi pálya) korábban átélt, magát megnevezni nem kívánó forrásunk. Dézsi cserben hagyja mind a betegeit, mind pedig a választópolgárokat azzal, ha egy időben két lovat igyekszik megülni. Az más kérdés, hogy a Lex Dézsivel persze jogilag rendezni fogják a helyzetet.

Dézsi András Győr elmúlt vasárnap megválasztott fideszes polgármestere minden bizonnyal zökkenőmentesen szeretne majd visszatérni orvosi hivatásához, s ezért ragaszkodik ahhoz, hogy polgármesterként is tegyék lehetővé a számára a gyógyító munkát. Ehhez azonban az kell, hogy polgármestersége idején, gyűjtögethesse a kreditpontokat, hiszen az orvosoknak meghatározott ciklusokban meg kell újítaniuk a szakvizsgájukat, s ehhez fele-fele részt a folyamatos gyógyító tevékenységből, illetve a továbbképzések, tanulmányutak, stb. után kapott kreditpontokból kell meghatározott számot összeszedni. Ha egy adott ciklusban egy szakorvos nem tudja összegyűjteni a meghatározott pontokat, akkor elvész szakvizsgájának érvényessége, nem praktizálhat, s egy évébe telik, mire ismét vissza tudja azt szerezni – vázolta a helyzetet forrásunk. Aki szerint ilyen módon csapdahelyzetbe kerülnek azok az orvosok, akik politikai tisztséget vállalnak.

Ha valaki emiatt mind a két pozíciót meg kívánja tartani, az bizony nagyon ingoványos talajra lép 0 vélekedett a nyilatkozó. Akitől megkérdeztük, hogy nevezhető-e csalásnak az, amire hírek szerint Dézsi készül, azaz, hogy a polgármestersége mellett is folytatná orvosi hivatását?. A válasz: igen; Dézsi a saját jövője miatt trükközik.

Mindkét terület teljes embert kíván

Jogosan merül fel a szempont: hogyan képes egyetlen ember magas szinten gyakorolni orvosi hivatását úgy, hogy közben egy várost irányít. Forrásunk szintén orvosként dolgozott addig, amíg „el nem ragadta” a politika, s így tisztában van mind a két terület elvárásaival, követelményeivel. Dézsi főorvos, sőt, kiváló invazív kardiológus, azaz olyan orvos, aki a kezelés legaktívabb területével foglalkozik, nem csak gyógyszerrel, hanem különféle beavatkozásokkal gyógyít – mutatott rá forrásunk, hozzátéve: „egy ilyen orvos nem kérheti a betegtől, hogy az elkövetkező másfél napban ne kapjon szívinfarktust, vagy a másik oldalon: nem zárhat le egy, az eredeti időpontnál tovább elhúzódó közgyűlést vagy közmeghallgatást, még ha a kórházban várják is őt”. Mind a két hivatás 24 órás elfoglaltságot jelent, egy orvos és egy polgármester is kerülhet bármikor olyan hirtelen előálló helyzetbe, hogy előzetes program ide vagy oda, mennie kell a másik feladatot ellátni.

Nem véletlen, hogy már egy kórházi főigazgatói  vagy orvos-igazgatói poszt is  függetlenített szakterület. Miként az sem véletlen, hogy a rendszerváltáskor törvénnyel tiltották meg ilyen helyzetek előfordulását. Pedig kézenfekvően – főleg a kisebb településeken – a körzeti (házi-) orvost választották volna meg polgármesternek a lakosok, de legalábbis a képviselő testület tagjának. Ha egy háziorvosnak ezt tiltják, akkor egy kardiológusnak hogyan engedhetik? – tette fel a költői kérdést forrásunk.

Kövér áldását adta

Mint portálunk is megírta, Dézsi az atv.hu kérdésére, miszerint a jövőben is folytatni fogja-e orvosi munkáját mint kardiológus, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, igennel válaszolt. Mindenesetre Kövér László házelnök a közös kampányvideójukban jelentette ki, hogy Dézsi András „a betegeit nem fogja cserben hagyni”. Ám a hatályos jogszabályok szerint ez nem lehetséges, mert a kettő összeférhetetlen, a törvény a „tiltó listán” nevesíti az orvosokat, egészségügyi dolgozókat is. Azaz a kormány törvényt kíván módosítani, hogy zöld jelzést kapjon Dézsi arra, hogy polgármestersége idején is folytathassa a hivatását.

Győri fideszes polgármesternek nem először tesz az Orbán-kormány hasonló szívességet. 2010-ben az Országgyűlés módosította az alkotmányt és megtiltotta a fegyveres testületek tagjainak, hogy leszerelésük után, választáson induljanak. Az eredeti terv szerint, a módosítás öt éves korlátozás lett volna, de a fideszesek a szavazás előtt nem sokkal, három évre mérsékelték a moratóriumot. Ez pozitívan érintette Borkai Zsoltot, aki 2006-ig honvéd alezredes volt, és így az eredeti javaslat értelmében, nem indulhatott volna a 2010-es önkormányzati választáson.

Itt kell helyt állnia Dézsinek

Dézsi a Petz Aladár Megyei Oktatókórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Az 50 ágyas kardiológia betegei – olvasható a kórház ismertetőjében – a leggyakrabban akut szívinfarktus, pitvari és kamrai szívritmuszavarok, szívelégtelenség, tüdőembólia, koszorúér betegség következtében fellépő angina pectoris, nehezen beállítható magas vérnyomás és fenyegető szívleállás, ingerképzési és ingerületvezetési zavarok betegségektől szenvednek. Ezek a betegségek sürgős ellátást igényelnek, hiszen a késlekedés tartós egészségkárosodást, gyakran halált okozhat.

A járóbeteg szakrendelésen négy szakrendelőben, évente 13-15.000 beteget látnak el.

Az osztályhoz tartozik a Szívcentrum, ezen belül a szívkatéteres Haemodinamikai Laboratórium, ahol évente mintegy ezerötszáz diagnosztikus szívkatéterezést végeznek a legfejlettebb technológiával.