Dilettáns Orbán politikai pánikkeltése a szeptemberi járványhullámról

Harkai Péter 2020. augusztus 21. 19:41 2020. aug. 21. 19:41

A miniszterelnök szokásos pénteki rádiózsolozsmájában önmagához mérten is szokatlan cinizmussal közölte, hogy a fertőzések száma persze nem lényegtelen, de a betegségből – bár biztos nem kellemes – meg lehet gyógyulni. A legfontosabb, hogy az emberek ne haljanak bele. Amúgy is temérdek lélegeztetőgép áll hadrendben szeptemberre. Kökény Mihály volt egészségügyi minisztert kérdeztük – valóban készüljünk-e a járvány második hullámára vagy mindössze Orbán veri a politikai hatásvadászat hullámait.

– Egyre szaporodó nyilatkozatok lebegtetik a kormány irányából, hogy szeptembertől elérkezik a Covid-fertőzés második hulláma. Már a külügyminisztérium is bejelentette, hogy szeptembertől ne utazzunk külföldre, akinek jachtozni valója van, addig gyorsan bonyolítsa le, mert onnantól ismét jöhet a vészhelyzet. Több mint érthetetlen, hogy miért egy adott határidőhöz kötik a járványveszélyt, mivel az ember úgy gondolná, hogy a járvány nem vasúti menetrend, amin keresztül egy-két héttel előre már időpontot lehet foglalni. Az Ön szakmai információi alapján, valóban közelít a második hullám?

– Azt nehéz megállapítani, hogy beszélhetünk-e második hullámról, erről egyelőre a szakma is vitatkozik, de az látható, hogy kialakulnak új fertőzésgócok. Például Horvátországban jelentősebben, de nálunk is erősödött az esetek szaporodása. Az viszont egyértelmű, hogy a járvány nem ért véget és valószínű, hogy az esetszám erősödése egyértelműen összefüggésben lehet azzal, hogy az emberek és elsősorban a fiatalabb korosztályok nem figyelnek eléggé, fegyelmezetlenek a védekezés változatlanul szükséges betartásával. Mindez mind itthon, mind külföldön tapasztalható volt.

– A miniszterelnök mai rádióinterjújában nagyjából úgy nyilatkozott, hogy a fertőzés persze nem kellemes, de legalább ne haljunk bele. Jelezte azt is, hogy hiába támadta az ellenzék a túlárazott lélegeztetőgépekkel, most legalább lesz bőven, ha kellene szeptemberre. Kellenek szeptemberre?

– Ezek tipikusan hozzá nem értő, politikai célzatú megjegyzések. A fiatalabb korosztály érintett az új fertőzésekben, jóval kisebb társuló akut betegségekkel, ennek is köszönhetően, minimális az elhalálozások száma. A kórházi, intenzív ellátások száma nem növekedett jelentősen, ergo a lélegeztetőgépen kezeltek száma is minimális – jelenleg hat beteg. Ahhoz képest, hogy 16 000 körüli eszközvásárlás történt, ezek olyan enyhén szólva is túlbiztosítások, teljesen felelőtlen anyagi költések voltak, amik a járvány tavaszi felívelésének szakaszában az első ijedtség átgondolatlan kapkodásának eredménye. Még a tavaszi csúcspont idején sem haladta meg a százat a lélegeztetőgépen kezeltek száma.

– Orbán miniszterelnök szavai viszont már-már előrevetítik a várható tragédiát, amit azzal is aláhúzott két hete, hogy ötmillió adag vakcinát is megrendeltek, ráadásul állítása szerint, olyan hazai ipari kapacitást építettek ki, hogy nem kell csak a külföldi beszerzésekre támaszkodni, ráadásul mindez egy kétéves növekedési terv része – nyugodtan várhatjuk szeptembertől a második hullámot. Ön szerint mi alapozhatja meg azt a kommunikációt, hogy tíz nap múlva itt lesz, ami még nincs itt?

– Szerintem mindezt az is nagyban befolyásolhatja, hogy el akarják indítani a tanévet. Ennek ellenkezője azzal is járna, hogy a szülők nagy része ismét kiesik a munkából, a gazdaság ismét működésképtelen lesz, újabb határzár következhet stb. Igen nagy bajnak tartom annak hiányát, hogy ezeket az intézkedéseket legalább az Európai Unióban nem sikerült még mindig összehangolni még akkor sem, ha az elmúlt időszakban felerősödtek azok a vélemények, hogy egy európai egészségügyi unióra lenne szükség. Hatékonyabb lenne, ha a 27 uniós tagállam egységesen gondolkozna ebben a kérdésben – pont az ilyen világjárványok kapcsán lenne minderre nagyon nagy szükség.

Ebben talán előrelépést jelenthet, hogy az EP július 10-én elfogadott egy nagyon részletes és előremutató, 50 pontos határozatot, hogy miként kellene ezt kiépíteni, megerősíteni az egészségügyi kompetenciát.

– A kormány részéről már szinte folyamatosan ismétlődik a szeptember eleji újabb járványhullám dátuma, információk szerint ,a Honvéd Kórház is erre az időpontra léptet életbe újabb felkészülést, holott az ember azt gondolná, hogy egy járvány az vagy van, van nincs.

– Az semmiképpen sem üdvös, ha felkészületlen politikai személyek szólnak bele mindebbe. Láthattuk, miket hordott össze az amerikai elnök, hallhattuk, hogy – bár mostanában kevésbé, de korábban – elég hajmeresztő véleményeket fogalmazott meg Boris Johnson, részesei lehettünk Lukasenka járványügyi csodaszerének, amikor traktorra ült és kijelentette, hogy a mezőgazdasági munka és a vodkaivás segít legyőzni a járványt. Én azt gondolom, hogy egy miniszterelnöknek akkor kellene megszólalnia, amikor konkrétumok történnek. Érdekes módon, sem az osztrák, sem a német kancellár nem áll ki a nyilvánosság elé tények nélküli intézkedések belengetésével. 

– Orbán Viktor megszólalását mindössze egy politikai hangulatkeltésként értékelhetjük?

– Nem tudjuk, hogy valójában mi van e mögött. A veszélynek persze van alapja, de szerintem ott kellene kezdeni a hatékony fellépést, hogy szigorítják és szankcionálják a maszkviselés szükségességét, szigorítják, ellenőrzik a bárok, vendéglátóhelyek nyitva tartását. Arra például kevesen gondolnak, hogy az istentiszteletek is szabadon megtarthatóak, ahol viszont a megszokott közös éneklés eddig fel nem merült fertőzésveszélyt jelent. Ezeket a hétköznapi érintkezési, közösségi alkalmakat kellene kiemelten felügyelni addig a néhány hónapig, míg a megfelelő vakcina rendelkezésre nem áll és általános biztonsági támaszként beléphet a Covid-járvány elleni védekezésben. Az egyértelmű, hogy a szeptemberi iskolakezdéssel, a zárt térben való intenzív és folyamatos együttléttel a fertőzésveszély felerősödhet, ennek mértékéről egyelőre senki sem tudhat biztonsággal nyilatkozni. Ezt igazolja egyébként egy friss, tegnapi adat, hogy a szennyvízben a vírusörökítő anyagok koncentrációja a korábbi méréshez viszonyítva emelkedett, de ez egyelőre stagnál az egész országban. Véleményem szerint, amennyire lehet, el kell kerülni az országos korlátozásokat, lezárásokat, digitális oktatást s egyéb intézkedéseket és inkább a szakmai kommunikációban, intézményi felkészítésekben kellene hatékonyabb lépéseket tenni a szükséges eszközellátással, teszteléssel kísérve.

– Információk szerint, már a Honvéd Kórház is a szeptember eleji időpontra tervez életbe léptetni újabb felkészülést a járvány elleni védekezésben. Várható a tavaszihoz hasonló újabb káosz a kórházakban?

– Az esetszám növekedésének dinamikáját tekintve, nem hiszem, hogy indokolt lenne százas, ezres nagyságrendben ismét ágyakat kiüríteni. A szabályok szigorú betartása, a megfelelő védőfelszerelések biztosítása mellett, nagyon remélem, hogy nem következik be az ellátások olyan mértékű korlátozása, mint történt tavasszal, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek.  A miniszterelnöknek ezek biztosítása lenne az alapvető kötelessége a maihoz hasonló, általános jellegű, nagy ívű szózatok helyett, amikkel csak homályos indítékú szorongást, félelmet kelt az emberekben.