Diplomásoknak is jár ingyenes OKJ-s képzés

HírKlikk 2019. augusztus 9. 12:57 2019. aug. 9. 12:57

A felsőfokú végzettségűek ugyanolyan feltételekkel jelentkezhetnek államilag támogatott OKJ-s képzésre, mint azok, akiknek érettségijük van.

A diploma az OKJ-s képzés ingyenessége szempontjából nem számít szakképesítésnek, vagyis – iskolarendszerben – akár két szakmát is szerezhetnek a felsőfokú végzettségűek, ha az egyéb feltételeknek megfelelnek - áll az eduline.hu cikkében.

Ha OKJ-s képzésről van szó, akkor megkülönböztetünk tanfolyami rendszerű és iskolarendszerű képzéseket. A tanfolyami rendszerű képzésekért fizetni kell, a tanfolyam díját a képzést szervező iskola határozza meg. Ezeknek a tanfolyamoknak az előnye, hogy rövidebb idő alatt elvégezhetőek, mint az iskolarendszerű képzések, és ütemezésük jobban igazodik az átlagos munkaidőhöz.

Az iskolarendszerű képzések indulhatnak nappali, esti vagy levelező rendszerben. Az ingyenes képzések zömét a szakképzési centrumok alá tartozó iskolák indítják, illetve néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket. Az iskolarendszerű képzések szeptemberben, vagy – keresztféléves képzések esetében – februárban indulnak. Más időpontban csak tanfolyami rendszerű képzésekre lehet jelentkezni.

A képzések teljes listáját az Országos Képzési Jegyzék tartalmazza. Itt lehet megnézni, hogy egy adott képzés mikor, hol és milyen formában indul. Fontos, hogy a jegyzékben TK (tanfolyami képzés) jelzéssel ellátott szakmákat nem támogatja az állam.

Az első két szakképesítés megszerzése korhatártól függetlenül mindenkinek ingyenes, azonban 25 éves kor felett azonban csak esti vagy levelező tagozatos, iskolarendszerű képzéseken lehet részt venni.

Ez azokra is vonatkozik, akiknek már van diplomájuk, ugyanis az állami félévek és az ingyenes OKJ-s képzések száma nem függ össze. Sőt azokra is vonatkozik, akiknek még érettségijük sincs, hiszen nem minden OKJ-s képzéshez szükséges érettségi. Rengeteg szakma már általános iskolai végzettséggel is elvégezhető.

Forrás: Eduline