Direkt36: A TEK korábbi főigazgató-helyettesét is megfigyelhették a Pegasussal

HírKlikk 2021. október 22. 10:21 2021. okt. 22. 10:21

Bodnár Zsolt rendőr dandártábornokot, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettesét is célba vették az okostelefonokat feltörő Pegasus kémprogrammal – írja a Direkt36.

A Telexen megjelent cikk szerint, amelyet a hvg.hu szemlézett, a főigazgató-helyettes feltűnése több szempontból is figyelemre méltó. A Pegasust kifejlesztő cég ugyanis kifejezetten azzal reklámozza szolgáltatását, hogy „az NSO olyan technológiákat teremt, amelyek segítenek a kormányzati szerveknek megelőzni és felderíteni a terrorizmust és a bűnözést”.

Bodnár Zsolt viszont évtizedes rendőrkarrierje során, maga is a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni fellépést vezette különböző hatóságoknál – 2010-ig a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), 2010-2018 között pedig a TEK második embereként.

Bodnár akkoriban vált célponttá, amikor 2018 tavaszán hirtelen el kellett jönnie a terrorelhárítástól. A TEK akkor ezt szervezeti átalakításokkal magyarázta, de a távozásáról beszámoló híroldalak szerint politikai belharcok és bizalomvesztés miatt váltották le – írja a Direkt36.

A portálnak több, a TEK belső ügyeit ismerő forrás egybehangzóan azt állította: Hajdu János TEK-főigazgató bizalma valóban megingott helyettesében, mert azt gyanította, hogy Bodnár a TEK-ről, illetve személyesen róla próbálhatott meg belső információkat gyűjteni.

Ezt követően Bodnár ellen belső vizsgálódás indult, majd végül eltávolították a TEK-től.

A Direkt36 megkérdezett több korábbi titkosszolgálati tisztet, akik szokatlannak tartják Bodnár célponttá válását. Többen azt mondták, hogy egy ennyire magas rangú nemzetbiztonsági vezető megfigyelése extrém esetnek számít a magyar biztonsági szervek életében. Szerintük ilyet csak nagyon súlyos bűncselekmény gyanúja esetén lehetne megtenni. Bodnárral szemben azonban a jelek szerint ilyesmi nem merült fel, hiszen nem gyanúsították meg semmivel, és a TEK-től való távozása után is kapott rendőrségi pozíciókat.

A Direkt36 több kérdést feltett a TEK-nek és a kormánynak, de ezekre nem érkezett válasz. Bodnárt többször, számos csatornán is keresték, de ő sem reagált, így a telefonját sem tudták átnézni.

Az NSO állítása szerint a Pegasust kizárólag külföldi államoknak és azok hatóságainak adják el, ám  közvetett bizonyítékok utaltak arra, hogy a magyarországi célpontokat a magyar állami szervek figyelték meg az izraeli kémszoftverrel. Egy már leszerelt magyar titkosszolga és az izraeli cég egyik volt alkalmazottja is megerősítette az újságírócsapatnak, hogy Magyarország megvásárolta és 2018-tól be is vetette a Pegasust.

Az Orbán-kormány nem tagadja egyértelműen sem azt, hogy használták a Pegasus kémszoftvert, sem azoknak a személyeknek a megfigyelését, akikről eddig a Direkt36 írt.

Az NSO ügyfelei által kiválasztott telefonszámokat tartalmazó adatbázishoz a párizsi központú Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jutott hozzá közösen. Az adatokat egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírói csapat elemezte, amelynek egyedüli magyar résztvevője a Direkt36 volt.

Számos külföldi és magyar célpont esetében kimutatták a Pegasus nyomait. Négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, továbbá Dercsényi Dávidot, a hvg.hu korábbi újságíróját, valamint Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát is megfigyelték a kémszoftverrel.

Szintén a Direkt36 írta meg júliusban, hogy Aszódi Attila államtitkárt szintén megfigyelhették, miután Süli Jánossal, a Paks II. projektért felelős miniszterrel került összetűzésbe

Szeptemberben került nyilvánosságra, hogy az egykori MSZP-s, ma az Ezalenyeg.hu portált üzemeltető Páva Zoltán telefonját is feltörték a kémszoftverrel, és ahogy a hvg.hu megírta, fideszes gazdasági potentátokat ugyancsak megfigyeltek a programmal, de a Szijjártó Pétert a jachton lefotózó riporter is célpont volt.