Döntő pillanathoz érkezett Európa

HírKlikk 2021. december 2. 19:00 2021. dec. 2. 19:00

Viharos évtized elé néz Európa, amely döntő pillanathoz érkezett – olvasható a vélemény a The Financial Timesban. Az európai populisták nagy lehetőséget látnak a maguk számára a véget nem érő koronavírus-járványban, mert sok kormány már az újabb hullám felbukkanása előtt azt látta, hogy a tömegek nem akarnak további szigorításokat. Sőt, a nyomás várhatóan csak erősödik, pedig az Omikron miatt szükségessé válhat akár még a kötelező oltás elrendelése is, s így tágul a mozgástér az olyan erők számára, amelyek az elmúlt évtizedben más sem csináltak, mint a politikai elit ellen hergeltek.

A populisták felülvizsgálják a stratégiájukat, mindinkább oltásellenes álláspontra helyezkednek, elutasítják a korlátozásokat. Ahogy nő a társadalmi elégedetlenség, egyre inkább a megszokott kottából játszanak. A képmutatónak minősített hatalom, illetve a szakértők ellen uszítanak, miután szerintük az utóbbiaknak fogalmuk sincs a valóságról. Ez a képlet Közép- és Kelet-Európában jelenik meg a legvilágosabban, mert ott nagyobb a vakcina-ellenesség, mint másutt, és már kezdik visszaállítani a korábbi tilalmakat. 

Idáig az volt a nézet, hogy a ragály nem jó a demagóg pártoknak. De azok most már kezdenek nagy lehetőséget látni az elhúzódó járványban. Hogy mennyire lesz sikeres a próbálkozás, az egyrészt függ a pandémia alakulásától, másrészt pedig az egyes országok sajátosságaitól. 

Ivan Krasztev neves bolgár politológus szerint a populisták hirtelen libertariánus keresztségen mennek át, és ezzel közelebb kerülnek amerikai társaikhoz. Ezért a földrész viharos évtized elé néz. Jön a politikai bizonytalanság újabb kora, felül kell vizsgálni a korábbi három nagy válság tanulságait. Amikor a terror elleni küzdelem zajlott, a jelszó az volt, hogy meg kell védeni a személyi és polgári szabadságjogokat. Ám utána a Covid miatt példátlan korlátozás következett. Amikor a pénzügyi bajok tetőztek, az EU költségvetési fegyelmet és kézben tartott kiadásokat ígért, de amióta beütött a vírus, mindenütt elszaladt az államadósság. Majd amikor megindult a menekültáradat, az unió a nyitott határok és a beilleszkedés mellett kardoskodott, viszont mostanra – megint csak a járvány miatt – erőd lett belőle. A földrész ezzel döntő pillanathoz érkezett, csak valószínűleg nem úgy, hogy irányt vált, hanem hogy gyorsít – írja Krasztev a The Financial Times előfizetőknek szánt cikkében.

 

Forrás: Hírklikk