Dorosz Dávid: az ex-miépes Kocsis Máté bosszúja a hajléktalanok elleni támadás

Harkai Péter 2020. június 10. 20:01 2020. jún. 10. 20:01

„Semmirekellő szívtelenségnek” nevezte szerdán Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi kormányhivatal keddi döntését, amivel elutasítják a tervezett hajléktalanszálló működését a Városházán. A klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes egyértelműen Kocsis Máté bosszúját sejti a történtek mögött.

„A Fidesz bosszúpolitikájának a lólába sejlik mindemögött, amit az elmúlt tíz évben folyamatosan megtapasztalhattunk” – válaszolta kertelés nélkül megkeresésünkre Dorosz Dávid, annak kapcsán, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala kedden elutasította a fővárosi önkormányzat kérelmét, örökségvédelmi és idegenforgalmi érdekekre hivatkozva.

Lesújtó véleménye, hogy a Fidesznek láthatóan csak a pufimellényes vállalkozók és a Porschéval száguldozó NER-lovagok számítanak, azok az emberek pedig, akik kiestek a társadalomból, nem léteznek a számukra. A Városházára tervezett hajléktalanszálló kialakításának megakadályozását egyértelműen az „ex-miépes” Kocsis Máté Budapest elleni támadásának tartja, tekintve, hogy a Fővárosi Kormányhivatal vezetője nem más, mint a volt nyolcadik kerületi polgármesterként működő Kocsis akkori helyettese, Sára Botond.

„Én értem, hogy ő nagyon frusztrált, mert a nyolcadik kerületben kikapott Pikó Andrástól, de hát a frusztrációját jobb lenne máshol levezetnie és nem a budapestieken, de abban biztos vagyok, hogy politikai megrendelést hajt végre, mivel valójában sok szempontból egy súlytalan szereplő”.

Arra a kérdésre, hogy nem látták-e előre, hogy a működést megakadályozó ok lehet a fővárosi önkormányzat műemlékjellegével való takaródzás, Dorosz Dávid csak a képmutatás igazolását véli bizonyítottak ezzel az indoklással:

 

„Ez már tényleg borzalmasan álszent, miután kilenc éven át nem zavarta őket a Városháza műemléki épületének rohadása, a hulló vakolat, ami ellen jelenleg is deszkaburkolattal kell védekeznünk. Én értem, hogy az üléspont határozza meg az álláspontot, de ez képmutató álszentség”.

Az átmenetileg tiltó határozat egyelőre 30-40 hajléktalan elhelyezését teszi bizonytalanná, az ő sorsukat mindenképpen rendezni fogják – egy esetleg felbukkanó második járványhullám idejére felkészülve. Miután maga Karácsony Gergely főpolgármester is egyértelművé tette mai közösségi posztjában, hogy nem hagyja annyiban a kormányhivatali döntést és  mindenképpen fellebbeznek a kialakult helyzet ellen. Dorosz Dávid mindezt megerősítette azzal kiegészítve, hogy alternatív ingatlanban egyelőre nem gondolkoznak, mivel az eredeti helyszín szükséges átalakításai előrehaladott állapotban vannak a Városházán.

Azt pedig fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindez a gondoskodás természetesen nem csak a befogadandó 30-40 személyről szól, hanem ennek kapcsán közvetve az egész fővárosi kapacitásellátásra hangsúlyt helyeznek a már említett második járványhullám indokolta védekezés érdekében. A kormányhivatal határozatát pedig megtámadják, fellebbeznek s a további lépéseket ennek eredményeként tervezik.

Mindez azért is kiemelt feladat, hangsúlyozta, mivel a szociális munkások és ellátószervezetek áldozatos munkájának köszönhetően, a járvány két-három hónapja alatt sikerült megfelelő módon kezelni és keretek között tartani a hajléktalanok fertőzésveszélyét. Ezt tartják szem előtt a továbbiakban is – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes.