Dr. Sándor Zsuzsa: Kocsis Máté felvetése abszurdum

Csanádi Dávid 2020. július 14. 08:12 2020. júl. 14. 08:12

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormányoldal a bíróságok függetlenségének csorbítására is használhatja a Kaleta-ügyet, annak ellenére, hogy abban az ítélkező bíró a hatályos jogszabályok szerint járt el. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője felvetette, hogy bizonyos esetekben ne legyen mérlegelési joga a bíróknak. Dr. Sándor Zsuzsa büntetőjogászt, a Fővárosi Bíróság egykori szóvivőjét kérdeztük, hogy jogos-e az aggodalom.

– Kocsis Máté felvetette, hogy a bírók mérlegelési jogát bizonyos esetekben csökkentenék. Nem ütközik ez az Alaptörvénybe?

– Dehogyisnem. A bíróság független, önálló hatalmi ág. Ez egy abszurdum. A bíróság mérlegelési lehetőségét már eddig is korlátozták: megszabták, hogy a középmértékből kell kiindulni. Már ez is a mérlegelés korlátozása. De az, hogy egyes ügyekben elvegyék a mérlegelés lehetőségét, az nonszensz.

– Ráadásul, ha jól tudom, azt a törvényt már ez a kormány hozta, amely szerint abban az esetben, ha beismerő vallomást tesz a vádlott, akkor el lehet fogadni az ügyészség indítványát a büntetés mértékére.

– Nem el lehet, hanem el kell fogadni. Az ügyész mértékes indítványt tett, ez ebben az esetben egy év felfüggesztett volt. A bíró ezt köteles volt elfogadni.

– Ezek szerint, az ítélkező bíró nem hibázott, különösen, hogy a Kaleta Gábor által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele egyébként sem túl magas.

– Valóban nem. Alapvetően három hónaptól három évig terjed ennek a cselekménynek a büntetése. Az a büntetés tehát, amire az ügyészség indítványt tett, a középmérték alatt is van. Erre nem nagyon találok indokot.

– Abban akkor megegyezhetünk, hogy a bíró nem hibázott?

– Igen. A bíró a hatályos jogszabályok szerint járt el, csupán annyi történt, hogy nem három évre függesztette fel a büntetés végrehajtását, hanem csak két év hat hónapra. Ennek szerintem nincs különösebb értelme, de az egy év felfüggesztettől nem térhetett el.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy ezt az egész ügyet a bíróságok elleni támadáshoz használja majd fel a kormányoldal?

– Ha ebben az ügyben a bíróságot támadja, akkor igen, mert a bíróság nem tehetett mást ezen a tárgyaláson, minthogy az ügyészi indítványnak megfelelő büntetést szab ki.

– Mennyire érzi veszélyesnek a bíróságok függetlenségére Kocsis Máté felvetését?

– A bíróságok függetlenségét már jó ideje veszélyben érzem a kormány különböző megnyilvánulásai miatt. Ez most megint pontosan ilyen helyzet.