Drága a földkábel, áramütéstől évente 300 ezer madár pusztul el Magyarországon

HírKlikk 2023. november 5. 10:25 2023. nov. 5. 10:25

„Veréb mérettől fölfelé a legnagyobb termetű sasokig, keselyűkig és gólyákig, mindent és bármit fenyeget ez a veszély” – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Magyarország más országokhoz hasonlóan, a földfelszíni áramtovábbítás rendszere mellett döntött. Ez azonban madárvédelmi szempontból kétféle problémát is okoz. Kisebb veszély a madarak ütközése, ami viszonylag kevés fajt érint, de például a túzokra nézve érzékeny kérdés. A nagyobb mindenhol, a szabad vezetékek oszlopainak úgynevezett kereszttartóin, különösen a nyílt, pusztás élőhelyeken előszeretettel ücsörgő madaraknál jelenti, mert könnyen áramütés érheti őket, a pusztulásukat is okozva, amikor leszállva a testük, szárnyuk, lábuk összeköti a vezetékeket egymással vagy a földelt oszloppal – magyarázta az Infostartnak Orbán Zoltán. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője elmondta, hogy becslések szerint Magyarországon minden évben 300 ezer körüli madár pusztul el ilyen módon.

„Veréb mérettől fölfelé a legnagyobb termetű sasokig, keselyűkig és gólyákig, mindent és bármit fenyeget ez a veszély” – hangsúlyozta a szóvivő. A szakember szerint belterületen a fehér gólya pusztulása a leggyakoribb, ami az egyik legjelentősebb probléma. 

Hazánkban akár 100 ezer kilométernyi vezetékről és csaknem egymillió oszlopról lehet beszélni. A legveszélyesebb, madárgyilkosnak is nevezett középfeszültségű szabadvezetékes hálózat 55 ezer kilométer hosszúságú Magyarországon, amely csaknem 700 ezer oszlopot tartalmaz – tette hozzá.

Az MME 2010-ben készült tanulmánya szerint, akkori áron 550 milliárd forintba kerülne a szabad vezetékeket földkábelekre cserélni. Mivel ez nagyon drága, az egyesület együttműködik az áramszolgáltatókkal, a mérnök-kutató-fejlesztő csapatokkal, hogy közösen dolgozzanak ki madárbarát fejszerkezeteket. Ennek köszönhetően, amikor új szakaszokat létesítenek, vagy újítanak fel, akkor már a rendelkezésre álló akkori legmodernebb, szabványosított oszlopfejszerkezeteket szerelik föl az áramszolgáltató munkatársai. Mivel nagyon sok oszlopról van szó, ezért, ha most elkezdenék a teljes cserét, akkor is sok-sok évig eltartana a munka – mondta Orbán Zoltán. 

Ha sérült madarat látunk, egy elektronikus űrlap kitöltésével bejelentést tehetünk az MME-nek, amit továbbítani fognak a hatóságoknak és az áramszolgáltatónak. De minden esetben a legjobb és leggyorsabb, ha értesítjük az illetékes nemzeti park munkatársait. Ők segítségünkre lesznek abban, hogy a sérült állat a megfelelő madármentő állomásra kerüljön. Az MME honlapján a természetbarát menüpont alatt megtalálható az országos madármentő lista vármegyei bontásban – mondta a szóvivő.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Mavir) drónokkal telepített, úgynevezett eltérítő rendszerekkel és műfészkekkel védi a madarakat az áramütéstől – mondta az InfoRádióban Bíró György. A társaság környezetvédelmi főmunkatársa hangsúlyozta, hogy a madárvédelem az energiaellátás biztonsága érdekében is elengedhetetlenül fontos.

Forrás: Infostart


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom