Drága elnök, drága tenisz!

Dr. Dávid Ferenc       2020. május 23. 13:46 2020. máj. 23. 13:46

A tenisz (sajnos) kimaradt az életemből. A nagy nemzetközi tornák történéseit is csak hellyel-közzel követem. Sportszakmai kérdésektől távol tartom magam, nem tudom megítélni, hogy a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) kiadási szerkezete, a költések iránya jól szolgálja-e a sportág érdekeit. Az már mond valamit számomra, hogy 2011-ben még egyébként 110 milliós költségvetése volt az MTSZ-nek, és hét alkalmazottja, ebből két edző. 2017-ben már 4 milliárdos volt a büdzsé, és 33 fős az apparátus.

Aktív pályafutásom utolsó tizenkét évében a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) főtitkáraként dolgoztam és érdekképviseleti munkám mellett, milliárdos költségvetésért feleltem. Nem vagyok számviteli és pénzügyi szakember (kiváló gazdasági igazgató állt mögöttem), de mindig pontosan tudtam, hogy bevételeink és kiadásaink miként alakulnak, minden számlát személyesen szignáltam gazdasági helyettesemre, és az utalások szintén csak kettőnk engedélyével történhettek. Több nagy pályázaton is részt vettünk, és mindig pontosan számoltunk el a százmilliókkal is. Természetesen elkövettünk apróbb hibákat, de ezek utólag korrigálhatók voltak.

Mivel nem ismerem az MTSZ belső viszonyait, ezért csak a költségvetés elfogadásának gyakorlatával kapcsolatban teszek megjegyzéseket.

  • Gondolom, hogy minden év február végéig a szövetség gazdasági szakemberei elkészítették az MTSZ elmúlt évi/bázis évi költségvetési beszámolójának tervezetét, amelyet véleményezett az ellenőrző bizottság (eb), jóváhagyta az elnökség és csak ezt követően mehetett az anyag a közgyűlés/küldöttgyűlés elé. A mérleggel és eredmény-kimutatással kapcsolatban könyvvizsgálói jelentés is készült. Ha már évekkel ezelőtt tudták, hogy az elszámolások nem szabályszerűek és a pénzügyi egyensúly felborult, hogyan fordulhatott elő, hogy sem az eb, sem az elnökség, sem pedig a mérlegzáró közgyűlés/küldöttgyűlés nem horkant fel, és nem kért azonnali vizsgálatot? Elfogadták a beszámolókat annak ismeretében, hogy kilyukadt a büdzsé?
     
  • A szövetség hivatali apparátusa minden esztendő elején elkészítette az adott évre vonatkozó költségvetési előirányzatát is. Ezt három dolog határozta meg: a bázis évi tényleges számok, a tárgyév célkitűzései és bevételi tervei. Ennek ismeretében, az előirányzati tervet a szövetség ellenőrző bizottsága véleményezte, jóváhagyta és az elnökség elé terjesztette elfogadásra. Ha az elnökség is rábólintott, akkor ez is mehetett a közgyűlés/küldöttgyűlés elé. Kérdezem, hogyan tudott megalapozott költségvetési előirányzatot készíteni és elfogadni a testület, ha a bázis évi számok már a pénzügyi kisiklás határozott jeleit mutatták?  A szövetség visszás gazdálkodásáról sok hír megjelent. A borsodi tagszervezet már 2018. októberében feljelentést tett a rendőrségen, és a NAV is vizsgálódott. Az elmúlt másfél évben tehát már mindenki tudta, hogy nagy a baj, és mégis csak most, május elején vált nyilvánvalóvá, hogy disznóságok folytak az országos szövetségben.
     
  • Szűcs Lajos, fideszes országgyűlési képviselő és a költségvetési bizottság alelnöke. Ez a jogvégzett ember tehát országos pénzügyekben is matathat, pedig látjuk, hogy egy sportági szakszövetség irányítására is alkalmatlan. De mindez még semmi! A teniszelnök szeret horgászni, ezért a Magyar Országos Horgász Szövetségben (MOHOSZ) is érdekelt, „természetesen” szintén elnöki tisztséget tölt be. Jó dolog lehet ezeken a helyeken felelősség nélkül díszelegni és reprezentálni, hiszen a halmozott pozíciók erősítik a politikai kapcsolatokat.         
     
  • A magabiztos – és gondolom, rendkívül tájékozatlan – elnök 3,53 milliárd forintot igényelt a sportért felelős államtitkártól még áprilisban: „Kérem tisztelettel, hogy járjon el annak érdekében, hogy a pénzügyi konszolidáció összege a lehető legrövidebb időn belül a szövetség rendelkezésére állhasson, különös tekintettel arra, hogy már a havi bérek kifizetésére sincs elegendő forrás". Ez már a vicc kategóriája. Eltapsoltak egy vagon közpénzt (nincs tévedés: a szövetségi pénz is az), majd bejelentkeztek a baráti államtitkárságon, hogy elfogyott az apanázs, és kérünk néhány milliárdos pénzügyi injekciót. Nem is értem, hogy merte ezt a levelet megírni?! Esetleg korábbi tapasztalatai alapján?

Napjainkban már mindenki menekül szövetségből, az elnökség nagy része még korábban lemondott. Sajtóhírek szerint, lesz milliárdos pénzügyi konszolidáció, az állam nem hagyja elveszni az MTSZ-t. Szűcsnek azonban mennie kell. Drága elnök volt, sokba került a távozása is. Ez még így is megéri a teniszezőknek, de nagyon rossz hír a horgászoknak. Mi van akkor, ha Főhorgász Szűcs ismét elszámolja magát? Persze a MOHOSZ-nak (és Szűcsnek) sem kell félnie, amíg a köztársasági elnök szenvedélyesen pecázik. A halak a tiszta vizet szeretik, a politikus pecások a zavarosat.