Drágább lesz a pálinka
A tavaszi fagy szinte valamennyi gyümölcsfajtát károsította, így az ellátás szűkös lesz. A főzdék szerint a piacon továbbra is erős az érdeklődés, de a kínálatot a terméskiesés szűkíti.
A nyár vége óta sokakat foglalkoztat a kérdés: lesz-e elegendő gyümölcs az őszi pálinkafőzéshez, és mennyibe kerül majd a hungarikumnak számító ital? A szakma egybehangzóan állítja, hogy azok a főzdék vannak a legkedvezőbb helyzetben, amelyek saját gyümölcsös háttérrel rendelkeznek. A tavaszi fagy ugyanis szinte valamennyi gyümölcsfajtát károsította, így az ellátás szűkös lesz.
A piacot emellett más tényezők is nehezítik: az alkoholmentes italok és koktélok térnyerése, valamint a magánfőzés elterjedése. Bár sok fogyasztó hajlik arra, hogy ellenőrizetlen forrásból szerezze be a pálinkát, végül mégis a minőségi termékek mellett döntenek – írja az Agroinform.hu
A pálinkafőzők szerint az idei esztendő kifejezetten nehéz lesz. A tavaszi fagy az almától a kajsziig, az őszibaracktól a cseresznyéig szinte minden gyümölcsfajtát sújtott. Emiatt a gyümölcs drágább lett, a cefrealapanyag költségei emelkedtek, így a piacon kevesebb és drágább pálinka lesz elérhető.