Drámai járványügyi helyzet előtt a visegrádi négyek

HírKlikk 2021. február 24. 19:00 2021. feb. 24. 19:00

Egész Közép-Európa a járvány harmadik hullámára készül. Magyarországon egy hét alatt 50 százalékkal több új esetet jelentettek, mint az előző hét napban. Ráadásul a fertőzés ezúttal eleve magasabb szintről indul. A kormány abban reménykedik, hogy az agresszív oltási kampány, amelyhez mától kezdve felhasználnak 5 millió kínai szert is, lelassítja a betegség terjedését – írja az előfizetőinek szánt cikkében a The Financial Times.

Orbán Viktor azt közölte, hogy ő a Pekingből érkezett készítményben bízik leginkább. 

A csehek ugyanakkor már ott tartanak, hogy a szlovákok példáját követve, nemzetközi segítséget akarnak kérni, mert látják, hogy egyedül képtelenek megbirkózni a bajjal. Két hét alatt csaknem napi ezer új esetet jegyeztek fel 100 ezer emberre vetítve, ami rekordnak számít az unión belül. Ezért a kórházakban sokszor félre kellett tenni más bajokkal küzdő betegek kezelését. De ha így megy tovább, akkor az ellátás megbénul, a rendszerben már csupán 15 százaléknyi tartalék van. 

A szlovák külügyminiszter jelezte, hogy vakcinát szeretnének kapni más országoktól. 

A lengyel egészségügyi miniszter pedig azt közölte, hogy a következő egy hónapban folyamatosan nőni fog a fertőzöttek száma, a csúcs a jövő hónap végén, vagy április elején várható. Az előrejelzések azt mutatják, hogy akkorra minden nap 10-12 ezren betegednek meg.

 
Forrás: Hírklikk