Drasztikusan megugrott a kórházi várólisták hossza

HírKlikk 2021. február 23. 06:11 2021. feb. 23. 06:11

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő hétfőn az Országgyűlésben közölte, nemcsak a koronavírussal fertőzöttek ellátása miatt jelent kihívást a járvány, hanem azért is, mert számos beavatkozást el kellett halasztani. Drasztikusan megugrott ezért a várólisták hossza – tette hozzá.

Példaként említette, hogy míg egy nyitott szívműtétre korábban átlagosan 56 napot kellett várni, most közel háromszázat. Nőtt a várólista a kardiológiai ellátásoknál, a gerincsérvműtéteknél, a nagyobb fül-orr-gégészeti műtéteknél.

Azt kérdezte, milyen terveket készített a kormány a megnövekedett igények kielégítésére a járvány után? Milyen hatással lesz a várólistákra a szolgálati jogviszony bevezetése? –sorolta kérdéseit.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felidézte, hogy a világ minden országában a járvány elleni védekezés része volt elhalasztani egyes beavatkozásokat.

Elmondta, a járvány első hulláma után sikerült csökkenteni a várólistákat, elég nagy részt dolgoztak le akkor a várólistákból. Közölte, a járvány után többletforrásból csökkentik a várólistákat.

Forrás: MTI