Drónról permeteztek mérget egy budai telekre

HírKlikk 2019. október 19. 11:40 2019. okt. 19. 11:40

Drón permetezett mérget egy budai társasház kertjében – írta meg az Index. A cikk szerint a háttérben egy elmérgesedő szomszédi vita állhat.

A lakók beszámolói alapján a hatrotoros eszköz a hajnali órákban repült be a telek fölé, többen felébredtek a zajra.

Az esetről értesítették a katasztrófavédelmet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is, végül a  Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Élelmiszer-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya tartott helyszíni szemlét, a vizsgálat után a következőt írták:

A növényzet több helyen, eltérő mértékben károsodott [...] Az észlelt tünetek alapján gyomirtó szer felhasználása volt valószínűsíthető [...]

Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a panaszbejelentésben foglaltakat az elvégzett helyszíni ellenőrzés alapján megalapozottnak találta, és a laborvizsgálat alapján a következő szereknél fordult elő a megengedettnél magasabb szermaradék tartalom:

  • AMPA gyomirtó szer 0,96 mg/kg
  • ciprodinil gombaölőszer 0,024 mg/kg
  • glifozát gyomirtó szer 317 mg/kg
  • karbendazim és benomil gombaölőszer 0,096 mg/kg

 

A lakók az önkormányzati képviselőjükön keresztül próbálják elérni, hogy a rendőrség derítsen fényt a vegyszer eredetére, azonban hiába a tanúk, a rendőrség azt mondta, nehéz lenne bizonyítani, hogy valóban történt bűncselekmény – hiába a hatósági jegyzőkönyv a glifozát jelenlétéről. 

Az esettel kapcsolatban a portál írt a XII. kerületi rendőrségnek is, hogy megtudják, nyomoznak-e az esettel kapcsolatban, akik elmondták, hogy szeptember 25-én rongálás gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen. A nyomozók az adott területen még aznap szemlét tartottak, a nyomozás jelenleg is folyamatban van.

 

 


 

 

 

Forrás: Index