Dubajba, Las Vegasba és a Kanári-szigetekre is röpködnek a honvédségi gépek

HírKlikk 2019. december 12. 12:12 2019. dec. 12. 12:12

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly sokszor utazott a frissen beszerzett új honvédségi repülőgépekkel, és büszkén pózolt mellettük. Azóta viszont a Magyar Honvédség két-két utasszállítójával és luxusrepülőgépével kapcsolatos adatokat letiltották az internetes repülőgépfigyelő oldalakról. Az Átlátszónak most mégis sikerült megszerezni a repülőgépek összes eddigi útvonalát, amikből kiderül, hogy a honvédség két Airbus A319 és két Dassault Falcon 7x típusú repülője merre járt.

A 604-es lajstromjelű Airbus 2018-as úticéljai között főként olyan európai városok voltak, mint Belgrád, Köln, Ljubljana, Linköping, Luxemburg, Oslo, Split, Zágráb, Varsó. A legegzotikusabb útja 2018 november közepén egy kiruccanás volt Dubajba. A repülő 2019-es útjai közül a legérdekesebb az októberi 10.-13. közötti, három napos tartózkodás a népszerű görög üdülőhelyen, Thesszalonikiben.

November elején a spanyolországi Albacete-be, majd a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek második legnagyobb tagjára, a turisták körében nagyon népszerű Fuerteventurára ment a 604-es honvédségi csapatszállító, és ott töltött három napot. Alig két hete, december elején pedig egy másik kedvelt nyaralóhelyen, a görög Párosz szigetén tűnt fel a gép.

A 605-ös lajstromjelű Airbus 2019. május elején három napot töltött a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek második legnagyobb tagján, a turisták körében nagyon népszerű Fuerteventura szigetén. Ahogy fentebb olvasható, a 604-es gép novemberben töltött három napot ugyanitt.

Június 30-án a 605-ös repülő egy másik kedvelt nyaralóhelyre, a spanyolországi Alicante városába ment, és még aznap vissza is jött Budapestre. Majd egy héttel később, július 6-án megint kiment Alicante-ba, ahonnan ismét még aznap haza is jött.

2019. november 19-én pedig Dubajban tűnt fel a 605-ös honvédségi Airbus. Ugyanitt járt 2018 novemberében a másik, 604-es Airbus is. 

A 606-os lajstromjelű Dassault Falcon egzotikusabb helyszínekre repült: februárban az Egyesült Arab Emírségek két városában, Dubajban és Abu Dhabiban volt, márciusban Tel-Avivban járt, április közepén Mexikóvárosba és Panamavárosba ment, április 28-tól május 2-ig Las Vegasban volt, május és július közepén, valamint szeptember végén Washingtonba repült, október végén Abu Dhabiban és Dohában bukkant fel, november elején Sanghajban, Tokióban és Moszkvában volt, november végén Máltán, Sevillában és Genfben járt.

A 607-es lajstromot kapott Dassault Falcon augusztus elején a horvátországi Brac szigetén (ahol a 606-os Falcon is járt már) bukkant fel, augusztus végén pedig a Korzika szigetén található Bastia városában. November közepén Tokióban, majd Kijevben, a hónap végén pedig Pekingben, Szöulban és Moszkvában járt a repülő, december elején a portugál Beja városába ment.

Forrás: Átlátszó