Dull Szabolcs: Magyar Péter mindent Orbán legyőzésére tett fel

HírKlikk 2024. június 25. 17:56 2024. jún. 25. 17:56

Magyar Péter, a Tisza Párt megjelenése, a tömegek megmozdulása azért is kelt oly nagy feltűnést, mert évek óta megmerevedtek a frontok, a 2022-es parlamenti választás után semmi sem változott. Dull Szabolcs újságíró, politikai elemző a KlikkTV Tíz című műsorában úgy vélte, hogy a júniusi szavazás nem a valamelyest meggyengült Fidesz, hanem a baloldal Waterloo-ja volt.

Dull szerint hiba volt, hogy a baloldal a korábbi kudarcokból nem vonta le a tanulságokat, nem számolt el a csalódásokról támogatóival. A legutóbbi választáson is, a kormánypárt győzelmének tudatában, megelégedtek volna a megszerzett, maradék pozíciók elosztásával. 

Magyar nem nyúlt azokhoz a kérdésekhez, amelyekben egyetértés van a Fidesz táborában, mint a migráció, a háború – vagy éppen Soros György megítélése. Egyedül Orbán Viktor eltávolítását tűzte zászlajára, s ezzel – amint a választási eredmények mutatják, az elcsábított ellenzékiek mellett – elbizonytalanított nem kevés Fidesz-szavazót – mutatott rá az elemző. 

Magyar mindent egy célra, Orbán legyőzésére tett fel, ami eddig megkérdőjelezhetetlennek számított. Míg a kezdeteknél csak Rogán Antalt és Tiborcz Istvánt támadta, az influenszerek nagysikerű gyűlése után, amelyen tömegek jelentek meg, látta meg az ügy politikai jelentőségét, a vákuumot, amelyet betölthet és akkor váltott. (Egyébként Gyurcsány Ferenc volt az, aki ezt a váltást elsőként felismerte.) Hívei, attól függetlenül, hogy nincs átfogó programja, és vannak ellentmondásos kijelentései, benne látják a reményt, mert bármi áron, de le szeretnék váltani a rendszert. 

Dull Szabolcs úgy látja, Magyar tábora várhatóan tovább nő majd, azért is, mert sokan állnak a mindenkori győztes mögé – de nehéz maraton vár rá, amelyet végig kell tudnia futni. Pártjának szüksége van szervezeti hálózatra, hiteles képviselő-jelöltekre. Nehéz körülmények között kell helytállnia – például a Fővárosi Közgyűlésben – és kitartani a 2026-os választásokig.

Magyar nem kíván együttműködni más ellenzéki erőkkel, nem akarja magára húzni a sok negatívumot, ami azokhoz kapcsolódik. A júniusi szavazás, vélte Dull, nem a valamelyest meggyengült Fidesz, hanem a baloldal Waterloo-ja volt. Az, hogy a három ellenzéki párt összesen 336 000 ezer szavazatot kapott, Gyurcsány Ferenc lemondását sugallja, hiszen ő hangoztatta, hogy pártja minden választással erősödik. Kérdés, hogyan dönt a DK vezetője, de annyi bizonyos, hogy a baloldal csak új, hiteles, vonzó vezetőtől remélheti válságának megoldását.

A KlikkTV adását itt nézheti meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom