Duplán szavazók is lesznek Erdélyben

NVZS 2019. május 23. 13:23 2019. máj. 23. 13:23

„Természetesen jogszerűtlen” – reagált László Róbert, a Political Capital választási szakértője azokra a hírekre, hogy Erdélyből többen jelezték: mind Romániában, mind pedig Magyarországon szavazni fognak a most vasárnapi európai parlamenti választáson. Leszögezte azonban, hogy ez nem magyar sajátosság, ugyanis az Európai Uniónak máig nem sikerült megoldást találni a problémára, hozzátéve: „ahol kettős állampolgárok élnek, ott előfordulnak ilyen esetek – például svéd-finn vagy éppen belga-francia viszonylatban”.

Az azonnali.hu tett közzé a napokban egy Erdélyben forgatott videót, amelyen – egyebek között – nyilatkozik egy korosabb hölgy, aki – a vele lévő másik hölgy sűrű bólogatása mellett – mosolyogva közli a riporterrel, hogy ők bizony szavazni fognak Romániában és Magyarországon is. A riporter felvetetésére, hogy ahhoz magyarországi lakcímkártya is kell, azt mondta: „Nem baj, van nekünk. Megoldjuk, mert vannak rokonok.”

„Ez természetesen jogszerűtlen, sajnos vissza lehet élni azzal, hogy az EU nem oldotta még meg a problémát, s vannak ugyan bizonyos választási irodák, amelyek között működik a forró drót, de intézményesen nincs kidolgozva a rendszer” – mondta portálunknak László Róbert. Azt azonban hozzátette, hogy az ilyen dupla szavazás nem fordul elő tömegesen.

Ami az erdélyi szavazókat illeti: jellemzően nekik nincs bejelentett magyarországi lakcímük, miközben van romániai – ők tehát alapértelmezetten romániai pártokra szavaznak. Azoknak a keveseknek pedig, akiknek van bejelentett magyarországi lakcímkártyájuk, venniük kell a fáradságot a szavazás napján, hogy átjöjjenek Magyarországra vagy elmenjenek egy romániai külképviseletre – emlékeztetett a választási szakértő.

Levélben ugyanis most csak az EU-s lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgárok szavazhatnak – idézte fel László Róbert a szabályokat, jellemzően ukrajnai és szerbiai magyarok, akiknek egyébként is először adatik meg a részvétel az EP-választáson. „A Fidesz inkább ezeken a területeken mozgósított, Erdélyben kevésbé, mivel a magyar kormánypárt számára megfelelő, ha az RMDSZ-re szavaznak” – mondta. Megjegyzendő, hogy a már említett helyszíni videóból is az derül ki, hogy azok az erdélyi magyarok, akik szavaznak, szinte kivétel nélkül elutasítják, hogy bármilyen román pártra adják a voksukat, csakis a magyar jöhet számukra szóba.

Lesz-e idén is buszoztatás a választás napján? – kérdeztük László Róbert véleményét. Szerinte igen, de természetesen nem Erdélyből, hanem Kárpátaljáról és a Vajdaságból. „Több független médium tavaly feltárta, hogy a külföldi magyarok közül sokan magyarországi lakcímet is létesítettek, így nemcsak listára, hanem egyéni jelöltre is szavazhatnak” – mondta a szakértő, hozzátéve: „ez annyiban érdekes az EP-választásokon, hogy ők – ha megtartották a lakcímüket, és miért mondtak volna le róla – levélben nem szavazhatnak, azaz, ha őket mozgósítani akarják, akkor el kell jutniuk egy magyarországi szavazókörbe”. Kérdés persze, hogy ez mennyire lesz tömeges jelenség, tette fel az egyelőre költői kérdést László Róbert, aki azonban rámutatott, hogy a Fidesznek anélkül is meglesz a plusz százezer szavazata az új határon túli magyaroknak köszönhetően.

A Political Capital is kíváncsi arra, hogy hány határon túli magyarnak sikerült magyarországi lakcímkártyához jutnia a tavalyi választások előtt. Ennek érdekében, immár több mint egy éve a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezettel igényelték több évre visszamenőleg a névjegyzéki adatokat, ám ezt „természetesen” máig nem kapták meg. László Róbert most beszámolt arról, hogy a TASZ perre is vitte az ügyet, első fokon meg is nyerték, a másodfokú tárgyalás ősszel várható.