Egész Európa profitálhat, ha sikerül a német megújulás

HírKlikk 2021. november 26. 21:00 2021. nov. 26. 21:00

A The Financial Times vezércikke szerint Olaf Scholz kancellárként mindenképpen változást hoz a német politikában, bár a koalíciós egyeztetések sikere még egyáltalán nem szavatolja a három párt eredményes együttműködését a gyakorlatban. De ha sikerül a megújulás, abból profitál majd mind az ország – a gazdaságot is ideértve –, mind Európa.

A kialakított program azt jelzi, hogy a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok nem csupán a legkisebb közös politikai nevezőt keresték. Azonosan vélekednek két, igen fontos területen: hogy nagyobb társadalmi liberalizmusra van szükség, illetve, hogy mind a magán-, mind az állami szféra részéről többet kell beruházni egy olyan gazdaságban, amely túllép a szénenergián és átáll a digitalizációra. Ha ez valóra válik, az nagy lendületet adhat, mind a bel-, mind az európai politikának. De az kell hozzá, hogy töröljék el az állami hitelfelvétel eddigi korlátját, és ne növeljék az adóterheket. Az egyezség mindenesetre ebbe az irányba mutat. 

Nagyon jó továbbá, hogy a fő vitás kérdéseket javarészt tisztázták az előkészítő megbeszéléseken – áll az előfizetők által elérhető vezércikkben. Más kérdés azonban, hogy mitévő lesz a három párt, amikor élesben szembesül például a járvány pusztító, negyedik hullámával. 

A külpolitikában láthatólag a zöldek és a szabadelvűek adták meg a hangot, és ők keményebb véleményt képviselnek Oroszország, Kína, valamint a jogállam kérdésében, mint ahogy azt a világ idáig megszokta Berlintől. Persze a szociáldemokraták várhatóan ellen fognak állni, így a választók egy része úgy érzi majd: elárulták őket – írta a lap. 

 

Forrás: Hírklikk