Egy adat még nem adat – az elhunytak mai száma után még nem kell sandaságot feltételezni

NVZS 2021. április 7. 12:02 2021. ápr. 7. 12:02

„Egyetlen nap alapján nem lehet következtetést levonni, meg kell nézni, holnap hogyan alakulnak a számok” – mondta megkeresésünkre Kunetz Zsombor, orvos, egészségügyi szakértő. A hivatalos bejelentés szerint a tegnapi 170 után ma 311 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány. Kérdés: előfordulhat-e ilyen egy járvány idején akkor, amikor többé-kevésbé egyértelmű a trendvonal. Már csak azért is, mert a kormányzat járványkezelése és adatszolgáltatása sok mindennek nevezhető, de transzparensnek és hitelesnek nem.

Kisebb sokként érhette az embereket a mai hivatalos közlemény, miszerint a járvány következtében ma elhunyt 311 beteg, így az elhunytak száma 22 409 főre emelkedett. Önmagában az is rémisztő, hogy a pandémia tavaly márciusi kitörése óta soha ennyi ember nem hunyt el Magyarországon egyetlen nap alatt (hivatalosan legalábbis nem jelentettek ennyi halálos áldozatot), ám annak fényében még inkább sokkoló, hogy egy nappal korábban, tegnap nem sokkal többen, mint fele ennyi (170-en) volt a halálos áldozatok száma.

A tegnap, viszonylagos optimizmusra okot adó (az elmúlt napok, trendjétől jócskán elmaradó) adat aznap reggel jelent meg, amikorra az ország feszülten várta a (már a hévégén, s kifejezetten erre az időpontra) belebegtetett újranyitás bejelentését. Ami persze meg is történt: kora este Orbán Viktor személyesen, Facebook-posztban tudatta, hogy szerdától jönnek a változások. (Ezekről részletesen itt olvashatnak.) Tegnap tehát mindenki azt leste hogy milyen adatok előzik meg a bejelentést (még akkor is, ha az újranyitást a beoltottak számához kötötte a miniszterelnök, aki korábban a halálos áldozatok számában mérte a járvány kezelésének sikerét), viszont ma már kevesebb figyelem irányul erre, mindenki az újranyitással van elfoglalva.

Ennek fényében jogosan merülhet fel az emberekben, vajon tényleges adatokat kapunk-e, nem arról van-e szó, hogy a kormány a céljainak megfelelően kozmetikázza azokat. Más megfogalmazással: lehetséges- ekkora ingadozás egy járvány idején?

„Egy járványnál egy-egy nap történéseiből semmit nem lehet levonni, meg kell nézni a trendet” – szögezte le az általunk megkeresett Kunetz Zsombor, orvos, egészségügyi szakértő. Az átlagok alapján lehet bármit is mondani, egy nap nem elég az értékelésre. Azt tanácsolta, figyeljük, hogyan alakulnak holnap a számok. Emlékezete szerint egyébként volt már kiugró különbség ennek a járványnak az ideje alatt is.