Ellenzéki médiatulajdonost is megfigyeltek a Pegasus kémprogrammal

HírKlikk 2021. szeptember 8. 09:29 2021. szept. 8. 09:29

A magyar kormány idén is használta a Pegasus kémprogramot az ellenzék és a sajtó megfigyelésére. Most kiderült, hogy tavasszal kétszer feltörték Páva Zoltán volt szocialista képviselő, az Ez a lényeg nevű ellenzéki portál üzemeletetőjének telefonját.

A portál a 2019-es önkormányzati választási kampány idején indult el, és erőteljes közösségi médiás jelenlétének köszönhetően, szerepe volt az ellenzék sikereiben. A megfigyelés oka lehet, hogy az azóta számos új vidéki változatot indító híroldal komolyan készül a 2022-es parlamenti választási kampányra.

Az elmúlt hónapokban több magyar újságíróról és kormánykritikus közéleti szereplőről derült ki, hogy 2018-ban és 2019-ben valakik célba vették a Pegasus nevű izraeli fejlesztésű kémfegyverrel. A megfigyelések azonban idén is folytatódtak – írja a Direkt36.

Páva Zoltán telefonját az Amnesty International és a Citizen Lab biztonsági szakértői vizsgálták meg, és megállapították, hogy idén március 16. és 24., illetve május 23. és 27. között jelen volt a kémszoftver az eszközön. Azt nem lehet utólag megtudni, hogy a támadók mit tettek a telefonon, de az biztos, hogy mindenhez hozzáférhettek: az összes adat és elérhetőség mellett, még a mikrofont és a kamerát is bekapcsolhatták távolról.

A lap hangsúlyozza, hogy számos információ utal arra, hogy a Pegasus magyarországi bevetése mögött a magyar állami szervek állhatnak: a Direkt36-nak korábban egy egykori magyar titkosszolgálatit tiszt elmondta, hogy információi szerint 2018 óta használják a magyar nemzetbiztonsági szervek az izraeli szoftvert, míg a szoftvert gyártó NSO egykori alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország megvásárolta a szolgáltatást.

Páva Zoltán még nyáron, a botrány kirobbantása előtt vizsgáltatta meg a telefonját a Citizen Lab szakembereivel, mert több furcsaságot is észlelt: volt, hogy megszakadtak a hívásai olyan helyen, ahol elvben rendes térerő volt, máskor meg beszélgetés közben olyan hangokat hallott, mintha partnere víz alól beszélt volna. A CitizenLab kimutatta a Pegasus nyomait, ahogy később az Amnesty International szakemberei is.

A Pegasus-ügy júliusban robbant ki egy nemzetközi újságírói csapat munkájának eredményeként. A projekt alapját egy 50 ezer, olyan telefonszámot tartalmazó adatbázis jelentette, amelyet a kémszofvert gyártó NSO cég ügyfelei választottak ki megfigyelésre. Páva telefonszáma nem szerepelt ezen a listán, de ennek oka vélhetően az, hogy az adatbázis még az ő célponttá válása előtt szivárgott ki.