Egy fegyvere maradt az ellenzéknek a parlamentben – a radikális fellépés

HírKlikk 2022. november 4. 07:15 2022. nov. 4. 07:15

A Pintér-Semjén által benyújtott szociális törvénycsomagot „véletlenül” időkeret nélkül tárgyalta a parlament, amivel csaknem húsz órán át kifárasztásos alapon élt is az ellenzék egy része. Az eset tanulságairól is beszélt a Klikk TV Heti egyenleg című műsorában Lakner Zoltán főszerkesztő, politológus és Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász Bánó Andrással.

A rendhagyó politikai aktivitás eredményeképpen szinte másnap reggelig voltak kénytelenek a kormány képviselői megválaszolni az újabb és újabb ellenzéki felvetéseket. „Az obstrukció egy szép parlamenti hagyomány, több országban ma is gyakorolják. A figyelemfelhívásnak ez is egy módja” – reagált Lakner Zoltán.

Emlékeztetett, hogy négy éve, a „rabszolgatörvény vitájában az ellenzék még ennél is radikálisabb fellépéssel élt, a Fideszt még saját házszabályának a megsértésére is rákényszerítette”. Amennyiben folyamatosan és változatosan tudnák alkalmazni ezt a magatartást, talán igazolnák is, hogy „mire való egy ellenzék egy autoriter kormány parlamentjében”.

Szentpéteri Nagy Richard bár a kételyekkel értett egyet elsősorban, de a témát megvitatásra érdemesnek tartotta. Mint fogalmazott „ha az ellenzék néhány hetet arra szánna, hogy ezt megvitassa, az nagyon is indokolt lenne”. S rögtön hozzáfűzte: „ezt először 2010 nyarán kellett volna megtennie”.

Kérdés, hogy az említett példa szerint viselkedjen-e az ellenzék vagy sem, amit érdekes, de alapvetően eldöntendő kérdésnek tart. „Hadházy Ákos eldöntötte, még ha számtalan ellenvetést is felvet a lépése és letáborozott az MTVA székházánál.” Az obstrukció használatától viszont „berzenkedik”, mert antiparlamentáris eszköznek tartja a vita öncélú elhúzása érdekében elhúzott vitát. „Az persze egy másik kérdés, ha álparlament működik.”

Lakner abban egyetértett, hogy a 22 órás ülésezés alkalmat adhatna arra, hogy „ezt meg is lehetne beszélni s egyszerűségében hatásos lehetne. Belátom, hogy nehéz kérdés eldöntenie az ellenzéknek, hogy beülnek-e a parlamentbe vagy sem, de az tarthatatlan, hogy sosincs kibeszélve ez a lépés. Az nem eredmény, hogy 22 óra alatt rengeteg szelfit lehet készíteni a parlamentben.”

A politológus nem zárkózna el a radikálisabb megoldásoktól sem, „még azt sem bánnám, ha több békés, de hajmeresztő lépést látnánk a parlament falain belül”. Mint fogalmazott „elvárható dolog az ellenzéki politikusoktól, akik mintegy kétmillió embert képviselnek, ezért fizetést kapnak, hogy hatékony elgondolásuk legyen a kétmillió ember hatásos képviseletéről”. 

Szentpéteri Nagy hozzátette, hogy bár a rabszolgatörvény kapcsán történtek általa való megítélése több mint kritikus, de már azon a napon világos volt, hogy a következő ülésen nem történik hasonló offenzíva. „Ami eddig történt, abból egyik sem vált be, hiszen jelenleg is Nemzeti Együttműködés Rendszerében ülünk immár 13. éve.” 

A Klikk TV Heti egyenleg műsora ide kattintva nézhető meg.

Forrás: Hírklikk