„Egy fenét teremtettek 700-800 ezer munkahelyet Orbánék”

NVZS 2019. augusztus 1. 14:43 2019. aug. 1. 14:43

„Két ponton is hazudik Orbán Viktor, amikor arról beszél, hogy a többszörösére nőtt mind a foglalkoztatottak, mind az adózók száma azóta, hogy 2010-ben a Fidesz átvette a hatalmat” – szögezte le megkeresésünkre Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának MSZP-s elnöke. A szocialista politikus cáfolja, hogy napjainkban 4,5 millió lenne a tényleges foglalkoztatottak száma, s habár tényleg mindenki fizet adót – a Fidesz által bevezetett egykulcsos adó miatt –, de a legkisebb keresettel rendelkező tömegek relatív jövedelme emiatt csökkent.

A 2010-ben „megörökölt”  állapotokat felidézve Orbán Viktor a hétvégi tusványosi beszédében kifejtette, hogy Magyarország terheinek túlnyomó részét akkor az aktív népesség kevesebb, mint a fele hordozta, 3,6 millió ember dolgozott és 1,8 millió ember fizetett adót, ami „az öngyilkosság hosszú és kényelmetlen formája”. Ezzel szemben ma 4,5 millióan dolgoznak és mind fizet adót.
„Orbán hazudik” – reagált sommásan a fenti kijelentésre Korózs Lajos, aki részletesen, a módszertanig lemenve ki is fejtette, hogy miért állítja ezt.

„Először is, bár az igaz, hogy 2010 előtt a minimálbéren foglalkoztatottak nem fizettek adót, de a relatív jövedelmük nagyságrenddel nagyobb volt azelőtt, hogy a Fidesz egységesen 16 százalékos egykulcsos adót vetett ki minden bérjövedelemre, beleértve a minimálbéreket is. De ez csak a dolog egyik oldala.

A másik a foglalkoztatottak számának a meghatározása. Orbán szerint ma 4,5 millió ember dolgozik, de ebbe a körbe olyanokat is százezrével vesznek be, akiket korábban nem oda soroltak. Korózs 1,1 millióra teszi azoknak az embereknek a számát, akiket ma Orbán és propagandagépezete a foglalkoztatottak között tart számon, ám akiket a korábbi módszertan szerint nem tartottak annak.

Százeres nagyságban vannak például nem valóságos bejelentett munkahelyen dolgozók, s ezt meg is tehetik az általuk alkalmazott módszertan miatt. Ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal által végzett adatfelvétel keretében kérdezik meg, hogy valaki a megelőző hónapban végzett-e olyan tevékenységet, legalább egy órában (!), amiért bért vagy fizetést kapott. Az érintett – például egy napszámos – pedig ezt a valóságnak megfelelően le is jelenti.

S beemeltek a korábban a foglalkoztatotti körbe nem tartozókat is – köztük az iskolaszövetkezeteken keresztül dolgozó diákokat, akik például hetente egyszer szórólapoznak tanulás mellett.

Emellett  mindenki a hazai foglalkoztatotti körbe számít, aki legalább egy éve tartósan külföldön dolgozik – beleértve az ingázókat éppen úgy, mint a magyar foglalkoztatók által külföldön alkalmazott magyar munkaerőt. Ez utóbbira konkrét példát is mondott a szakértő: van olyan magyarországi cég, amely henteseket vesz fel, akik azután Dániában dolgoznak a számára.

És ott vannak a közfoglalkoztatottak is: ők a szocialista kormány idején nem számítottak foglalkoztatottnak, merthogy valójában nem állandó munkát végeznek, dolgoznak egy ideig, utána nem, majd ismét – emlékeztetett a szakértő.

S végül, de nem utolsósorban a kivándoroltak közül azokat is nyilvántartják a magyar foglalkoztatási statisztikák, akik egy évet meghaladó ideje dolgoznak európai uniós országban. Ez durván az eddig kivándoroltaknak mintegy a fele – becsüli Korózs a számukat.

Mindezek alapján bizton állítja, hogy nem igaz a fideszes propaganda: „egy fenét teremtettek 700-800 ezer munkahelyet Orbánék, valójában a piac által felszívottak – és nem ilyen-olyan, hanem tényleges állásban munkát végzők – valós száma valahol 120-130 ezer körül lehet.”