Egy jelentés szerint, a dolgozók vitték haza az adományokat a Budafok-tétényi családsegítőből

HírKlikk 2020. szeptember 29. 14:32 2020. szept. 29. 14:32

Húsz esetben is felvetődik a törvénytelenség vagy a jogszabályok megsértésének gyanúja a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központnál, a korábbi, az év elején menesztett vezető, Daróczi Csilla működése alatt – derült ki egy, a 24.hu által megszerzett önkormányzati vizsgálóbizottsági jelentésből.

A portál szerint, a kormánypárti vezetésű kerületben még szeptember 10-én a Fidesz is megszavazta azt a dokumentumot, amelyet a vizsgálóbizottság momentumos elnöke terjesztett elő, és amely szerint: „a családsegítőbe érkezett adományokból először mindig az intézmény vezetője válogatott, utána jöttek a többiek, a rászorulóknak már csak a maradék jutott”.

Mint írták, a jelentés, amely alapján feljelentésekről is döntöttek, eredetileg azért nem lett nyilvános, mert azt zárt ülésen tárgyalták, és fogadta el a XXII. kerületi képviselő-testület egyhangúlag. A 24.hu által megszerzett szövegben a bizottság „kiválogatott adományokról, munkahelyi terrorról és lakásbérléssel kapcsolatos visszaélésekről ír”.

Ezekről az intézmény volt munkatársai közül többen is nyilatkoztak: „a napi élelmiszer-adományok esetén minden nap először Daróczi Csilla számára kellett összeállítani a legszebb árukat, és vagy az autójába kellett tenni dobozokban, vagy a karbantartó vitte el az intézményvezető lakására”.

A jelentés szerint, az egyik munkatárs konkrétumokat is említett: „A szállító meghozta a Tescóból és az Aldiból az adományt. Ezután ki kellett válogatnunk az adomány javát Daróczi Csilla számára. Minden nap egy doboznyi gyümölcs, zöldség, pékáru kellett neki. Daróczi Csilla megmondta, hogy mit szeret, azt kellett neki pakolni. A dobozt be kellett tenni az Opel Zafirába.”

Olyan elképesztő állítások is olvashatók a jelentésben, amelyek számos és sorozatos bűncselekmények gyanúját keltik: „Az adományosztás után megmaradt mennyiséget bezsákoltuk, és hetente egyszer jött valaki, aki elvitte állatok takarmányozására. Daróczi Csilla utasítására a ki nem osztott ételek átvételét fiktív emberekre kellett kiírni, és az aláírást hamisítani.”

Az önkormányzati feljelentések alapjául szolgáló dokumentum szerint, a 24.hu által felsorolt esetek között található még több olyan eset, amikor a gyanú szerint a családsegítő vezetői és dolgozói azokat károsították meg, akiknek a legnagyobb szükségük lett volna a segítségre. 

„Nemcsak élelmiszer-adományokat, hanem cipőket és ruhákat is kapott az intézmény Svájcból, és ezek nagy részét sem a rászorulók kapták meg.”

Olyan esetről is beszámoltak, hogy a volt vezető „vidéken élő rokonainak, barátainak a családsegítő postaköltségén kellett feladni a bakancsadományt”

– Ennél talán még érdekesebb, hogy a jelentés szerint, 2018 decemberében a Kempelen Farkas Gimnázium diákjai gyűjtöttek adományokat az intézmény számára, hogy azokat a családsegítő kiossza a kerület rászorultjai között. Ezek főleg tisztítószerek, pipereáruk, édességek voltak. Az intézmény adományátvételi nyilvántartásában viszont nincs nyoma ennek az adománynak. A munkatársak nyilatkozata szerint, az adományból nem kaptak a rászorulók, az egészet Daróczi Csilla vitte el – idézte a 24.hu.

A jelentés alapján, Daróczi Csilla ráadásul nemcsak az adományokkal élt vissza, hanem „egy szabálytalanul kiutalt” XXII. kerületi bérlakásban élt, miközben volt saját ingatlana, nem is akárhol, hanem a józsefvárosi palotanegyedben. Ugyancsak több helyen szerepel az is, hogy „Daróczi élhetetlen munkahelyi környezetet hagyott maga után, és a terror a munkahelyi élet része volt”. 

A portál emlékeztetett: először február elején a Partizán közölt riportot arról, hogy mi történik a XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központban. A központ vezetőjét nem sokkal később lemondásra kérte fel Karsay Ferenc fideszes polgármester. Daróczi Csilla menesztésének indoka az volt, hogy a nő nem szerzett doktori fokozatot a Debreceni Egyetemen, pedig korábban ezt állította. Az általa erről benyújtott dokumentum felvetette az okirat-hamisítás gyanúját is. 

Végül a jelentés a súlyos bűncselekmények gyanúja mellett, „kisebb” szabálytalanságokat is feltárt. Ezek között szerepelt például, hogy nem tárolták megfelelően az iratokat, nem működött rendesen a belső kontrollrendszer, nem közöltek megfelelően közérdekű adatokat, a béren kívüli juttatások után nem fizettek megfelelően szja-t, megsértették a közbeszerzési törvényt és fiktíven foglalkoztattak munkatársakat.

Forrás: 24.hu