Egy Magyarországnyival csökkent Ukrajna népessége

HírKlikk 2024. október 22. 20:35 2024. okt. 22. 20:35

Az 1990-es években még 52 milliós Ukrajnában a népesség drasztikusan csökken a háború kitörése óta, és úgy néz ki Oroszországban is elment a fiatal párok kedve a családalapítástól.

Tízmillióval kevesebben élnek most Ukrajnában, mint a háború előtt – közölte az ENSZ a genfi konferenciáján. Ez azt jelenti, hogy az országban élő népesség két és fél év alatt a negyedével esett vissza – írja a Reuters.

A népesség csökkenése a 6,7 millió külföldre menekülő embernek, a háború több tízezer áldozatának, és a csökkenő termékenységi arányszámnak tudható be – mondta Florence Bauer, az ENSZ Népesedési Alapjának kelet-európai vezetője. 

A termékenységi arányszám jelenleg 1 körül van, ami az egyik legalacsonyabb a világon. (Magyarországon 2024 augusztusában 1,37 volt a KSH szerint.) A népesség szinten tartásához legalább 2,1-es termékenységi arány szükséges, a háború miatt azonban a fiatal párok nehezen tudnak számolni a családtervezéssel.

Az 1990-es évek elején több mint 52 millió ember élt Ukrajnában. Az ország demográfiai helyzete a háború előtt sem volt kedvező, már 2021-re 40 millióra csökkent a népesség. A háború miatt aztán teljes térségek néptelenedtek el, sok faluban már csak idős emberek élnek. A jelenlegi népességet 30 millióra becsülik, de pontos, minden területre kiterjedő népszámlálást csak a háború után tudnak elvégezni.

A háború előtt még 146 milliós Oroszország sincs jobb demográfiai helyzetben. Az idei év első felében a legrosszabb születési arányt könyvelhették el 1999 óta, a helyzetet még a Kreml is katasztrófaként írta le.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom