Egy megveszekedett orbánista, aki Hitlerhez hasonlította Sorost

Föld S. Péter 2023. október 19. 14:50 2023. okt. 19. 14:50

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter pályázatot írt ki a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztjára. 2024 január elsejétől tehát új vezető áll majd a PIM élén. Vagy marad a régi. Az intézményt 2018 óta vezető Demeter Szilárd ugyanis a Mandineren közölte: „széles körű konzultáció” után úgy döntött, ismét pályázik a pozícióra. Mindehhez még hozzátette: „hál' istennek, az identitásom nem pozíciófüggő.” Amit persze eddig is tudtunk, mert kinevezésekor, az első munkaértekezleten igazodási pontként azt közölte a kollégáival, hogy „megveszekedett orbánista vagyok, száztíz százalékig támogatom a kormány politikáját.” Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül, néhány megnyilvánulásán keresztül felelevenítjük hősünk meglehetősen szignifikáns pályaívét.

„A nácizás nagyon bánt, mert székely vagyok, és a székelyek nem nácik”

A miniszteri biztossá is kinevezett Demeter Szilárd 2015-ben egy azóta már nem elérhető Facebook-posztban a következőképpen reagált arra, hogy az akkor még létező Népszabadságban kigúnyolták a Longstep nevű együttest, amelyben Demeter játszott. „Ezért üzennénk az illetőknek, hogy el fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát – kalapáccsal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ráütünk pl. a gyűrűsujjra, és az egyáltalán nem tisztelt zsurnaliszta kiadja a kívánt hangot, pontosabban: szolmizálva énekel. Arra kérnénk az urakat, hogy gyakoroljanak. Mert ahányszor elrontják, újrakezdjük." 

Schilling Árpád rendező a Demokratának nyilatkozva azt mondta a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójáról: lehet, hogy nem tud róla, de náciul beszél. 

Ezzel nagyon megbántotta Demeter Szilárdot. „A nácizás nagyon bánt, mert székely vagyok, és a székelyek sem nem nácik, sem nem kommunisták” – közölte a főigazgató. 

Demeter Szilárd tehát a székelységével, nem pedig a tetteivel és a mondataival igyekszik bizonygatni, hogy ő nem náci. Például úgy, hogy nem listázza a magyar írókat, nem akarja eldönteni, hogy ki magyar író, és ki nem. Demeter szerint ugyanis az a magyar író, aki magyarul ír magyaroknak, és azt akarja, hogy a műveit száz év múlva is magyarul olvassák. „Az, hogy magyar irodalom, azt jelenti, hogy magyar szerző úgy ír, hogy a horizontján magyar olvasó virtuális képe lebeg, és azt szeretné, száz év múlva szintén magyar olvasók, ítészek, kánonalkotók helyezzék el az ő életművét a magyar irodalom egészében. Aki így gondolkodik, az magyar író...Van egy másik ág, aki világhírű író szeretne lenni, de nem bír annyira idegen nyelvet, hogy azon a nyelven írjon, hanem magyarul írja, de gyakorlatilag egy németországi vagy franciaországi, amerikai olvasó képe lebeg az ő szeme előtt... Ő az én alapállásom alapján nem tekintendő ebbe a körbe tartozónak.” Neveket is tudna mondani, közölte Demeter, de nem mond, mert nem akar botrányt.

A nap, amikor Demeter Szilárd megkegyelmezett a Sziget Fesztiválnak

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója ez év áprilisában egy rádióinterjúban arról is beszélt, hogy bármikor megszűnhet a Sziget Fesztivál, ha ők, mármint az általa elnökölt Petőfi Kulturális Ügynökség úgy döntenek. „A Sziget Fesztivál nagyon könnyen megszűnhet, ha mi a Petőfi Kulturális Ügynökségben úgy döntünk, hogy a Hajógyári szigetnek a hozzánk, a tulajdonunkba került részére nem engedünk fesztivált.” Majd hozzátette: „onnantól kezdve nemhogy Sziget Fesztivál, hanem semmilyen fesztivál nincs a Hajógyári szigeten.” 

Demeter az általa gründolt Petőfi Zenei Tanács összetételekor is tett arról, hogy sokaknál kivágja a biztosítékot. A 24.hu rá is kérdezett Demeternél, miként lehetséges, hogy egyetlen arra érdemes női zenészt sem találtak, aki méltó lenne a tanácsban való munkára. Demeter válasza a kormány által elítélt és pellengérre állított gender-alapú megközelítésre hajaz, ezt mondta ugyanis: „Egyébként honnan tudják, hogy nincs nő benne? Bárki tarthatná magát nőnek (csak nem coming outolt még), és amilyen világban élünk, ezt el kellene fogadnunk. Ha transzjogi aktivista lennénk, akkor az összes ilyen kérdezőt transzfóbiával vádolhatnám. Ezzel csak arra szerettem volna rámutatni, hogy mennyire nem releváns szempont valakinek a neme.” 

„Azt mondják rólunk, hogy nagy az orrunk, büdösek vagyunk és tetvesek.” 

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója 2020 novemberében az Origón megjelent cikkében Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlította és Európa gázkamrájának nevezte. „A liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók... Amikor kétségbe vonják a magyar választópolgárok akaratát, képességét arra vonatkozóan, hogy megválasszák, hogyan akarnak élni, kit akarnak hatalmon látni, akkor tulajdonképpen azt mondják rólunk, hogy nagy az orrunk, büdösek vagyunk és tetvesek... Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.”