Egy nem nyilvános levél szerint májusban nyithatnak az éttermek belső terei

Zutyu 2021. április 16. 13:23 2021. ápr. 16. 13:23

Nem nyilvánosnak szánt levélben tájékoztatta tagjait a Magyar Vendéglátósok Ipartesülete (MVI) a nyitási dátumokról.

„Az MVI is részt vesz azokon a kormányzati egyeztetéseken, amelyek az újranyitással kapcsolatban jelenleg zajlanak” – írta csütörtöki levelében a Magyar Vendéglátósok Ipartesülete nevében Bíró Mariann.

A levélíró hangoztatja, az információk, amiket megoszt, még nem nyilvánosak, azt a miniszterelnök rádióinterjújában jelenti majd be. Ilyen bejelentést végül Orbán nem tett, tőle csak annyit tudhatunk, hogy az óvodák, iskolák nyitásával egyidőben, vagyis április 19-én nyitnak a vendéglátó egységek teraszai.

A levél szerint a nyitási menetrend a következő:

– teraszok nyitása április 19.;
– éttermek nyitása május 1-5 közt;
– rendezvények megtartása április 19-től száz főig;
– az átoltottságtól függően a teljes nyitás augusztus 10.

Még januárban volt egy hasonló, nyilvánosságra került körlevél, amelyben a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke jelezte, hogy a szállodáknak és a vendéglátóiparnak fel kell készülnie arra, hogy a járványügyi korlátozások akár pünkösdig érvényben maradhatnak. A kormány hatalmas elánnal nevezte álhírnek a közlést, így a levélben foglaltakat – a kormányzati támadások hatására – annak szerzője visszavonta. De egyébként egyelőre nincs szó arról sem, hogy a szállodák pünkösdre kinyithatnának.